Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Moldova 2 Promo

03 Mai 2019 / 16:56

Interviu cu Ilona Spătaru, directoarea de programe Moldova 2

Acum trei ani, Compania „Teleradio-Moldova” şi-a surprins telespectatorii cu un proiect inedit. În după-amiaza zilei de 3 mai 2016, şi-a început emisia noul canal de televiziune - Moldova 2. Despre frumoasa aniversare am discutat cu Ilona Spătaru, directoarea de programe Moldova 2.

Moldova 2 a împlinit trei ani. Care este specificul emisiunilor M2?

„Istorie, prezent, modernitate”- aceasta este deviza Moldova 2. Ne-am propus să îmbinăm valenţele dezvoltării umane şi să oferim telespectatorului un conţinut TV ce să-i aducă plus valoare cognitivă, educativă, emoţională dacă vreţi. Poate sună ambiţios, dar este o abordare holistoică. În prezent, mai mult ca niciodată, conţinuturile media trebuie echilibrate astfel încât să nu dăuneze oamenilor. Cererea de piaţă este importantă, dar mult mai importantă este responsabilitatea. Televiziunea naţională, fiind un serviciu de interes public, se adresează tuturor cetăţenilor, fără discriminare, şi trebuie să ofere o gamă largă de informaţii: actualităţi, programe cu conţinut cultural, educativ, social, economic, sportiv şi de divertisment.

Sportul a fost motorul ce a pornit Moldova 2. Aşa cum cunoaşteţi probabil, Moldova 2 a fost lansată la recomandarea Uniunii Europene de Radio-Televiziune(EBU). Conform acordurilor, semnate între EBU şi Compania „Teleradio-Moldova”, televiziunea publică este obligată să transmită un volum impunător de conţinut sportiv. Moldova 1 şi Moldova 2 au împărţit aceste volume astfel încât publicul să aibă acces facil la fluxurile informaţionale ce promovează sportul şi modul sănătos de viaţă. Suntem în centrul celor mai importante competiţii sportive naţionale şi internaţionale.

De la lansare şi până în prezent, Moldova 2 a difuzat Jocurile Olimpice de vară 2016, Campionatul European de Fotbal 2016, TENIS FED CUP 2017, Turneul internaţional Moldova Open, Cupa Confederaţiilor Rusia 2018, Campionatul mondial al cluburilor, Campionatul European la Baschet pentru ţările mici, ITF PRO Circuit, Campionatul mondial al cluburilor din Japonia, etc.

Arhiva televiziunii publice- reactualizarea acesteea- este punctul distinct al canalul Moldova 2. Grila de programe este compusă, în marea ei parte, din materiale de arhivă. Oferim telespectatorului acces la oamenii vremii- cei care au scris istorie şi la evenimentele timpului-cele care au marcat dezvoltarea ţării. În arhive se găsesc sute de mii de ore în imagini, iar cele mai importante şi interesante fragmente sunt redifuzate de MOLDOVA 2.

Cât de dificilă este munca la arhive?

Postul s-a făcut remarcat pe piaţa media tocmai datorită reanimării arhivei, dar munca zilnică la arhive este una extrem de dificilă şi responsabilă. Arhiva nu este digitizată. Vizionarea materialului şi pregătirea emisiunilor durează. Reuşim cu eforturi comune ale întregii echipe de la televiziunea publică. Tot la capitolul arhive, împreună cu Moldova 1 am realizat un proiect minunat-am repus în valoare 31 de producţii de film ale studioului „Moldova Fillm”. Sperăm să putem continua astfel de proiecte vitale pentru deschiderea accesului public la patrimoniul naţional.  

În cei trei ani de activitate, MOLDOVA 2 s-a asociat cu cele mai importante evenimente sociale şi culturale. A transmis în direct concerte, gale şi concursuri. Ceea ce a făcut diferit postul de alte posturi TV din Republica Moldova este numărul mare de ore de muzică clasică, operă, balet şi folclor autentic. Transmisiunile live oferă miilor de privitori acces direct la cultură şi acest lucru este extraordinar. Ne racordăm astfel la o altă misiune a postului public, aceea de a educa şi culturaliza privitorii.

Moldova 2 a generat şi puternice mesaje sociale prin intermediul unor campanii. Campania „Trăieşte fără durere” sensibilizează publicul, dar mai ales autorităţile, faţă de problemele oamenilor cu boli incurabile. Au fost prezentate istorii umane şi a fost realizat un teledon naţional care a avut drept scop strângerea de fonduri pentru nevoile persoanelor cu boli fără leac. Campania „ Trăieşte fără durere” continuă pe Moldova 1 şi Moldova 2. De asemenea, Moldova 2 redifuzează şi emisiuni tematice ale postului Moldova 1. 

Moldova 2  are mai multe colaborări internaţionale, cu parteneri din România, Georgia, Ucraina, cu postul de radio „Europa Liberă” şi cu postul internaţional de radio şi TV din Germania „Deutsche Welle”.


Ce proiecte urmează a fi lansate pentru telespectatorii Moldova 2?

La trei ani de activitate, venim cu un proiect sinergetic dacă vreţi, în vederea integrării eforturilor tuturor componentelor Companiei „Teleradio-Moldova” în beneficiul publicului. Vom televiza producţiile media radiodifuzate, pentru a diversifica accesul la informaţie. Prima producţie radio pe TV va fi „Ora copiilor. Start weekend.” Vom transmite emisiunea live din studiourile Radio Moldova. Ne dorim mai multe proiecte de acest gen pentru a varia fluxul informaţional. Reajustarea tehnică  la fel este pe agenda postului. Suntem conştienţi însă că lucrurile nu se schimbă peste noapte.   

 

Ce mesaj aveţi pentru telespectatorii Moldova 2?

Echipa Moldova 2 le mulţumeşte telespectatorilor săi pentru fidelitate şi le promite că va munci şi pe viitor cu dăruire pentru a oferi conţinut televizat interesant, divers şi care să respecte ecologia informaţiei.

Comentarii