Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

23 Iun. 2019 / 10:02

29 de ani de la adoptarea de către Republica Moldova a Declaraţiei de Suveranitate

Astăzi, 23 iunie, se împlinesc 29 de ani de la adoptarea de către Republica Moldova a Declaraţiei de Suveranitate. Adoptarea acestui document a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Rămân ferm convins că poporul va continua să decidă independent calea de dezvoltare a ţării şi va ridica la înălţimea aspiraţiilor sale obiectivul făuririi unui stat al prosperităţii, al unităţii şi al bunăstării. Recentele evenimente politice au demonstrat o dată în plus curajul şi determinarea cetăţenilor de a construi un stat de drept, motiv pentru care îmi exprim admiraţia pentru poziţia civică şi conştiinţa naţională manifestate. Vă încurajez să continuăm a munci pentru asigurarea statalităţii Republicii Moldova, să ne autodeterminăm prezentul şi să ne trasăm priorităţile de viitor”, a scris preşedintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi, mai mult decât oricând, înţelegem cât de important este dreptul nostru, al cetăţenilor, de a ne decide singuri viitorul şi cât de şubredă poate fi democraţia, dacă nu este apărată de noi toţi. Avem datoria să redăm independenţa instituţiilor, astfel încât acestea să devină un fundament de neclintit pentru menţinerea suveranităţii şi dezvoltarea Republicii Moldova. Avem obligaţia să construim instituţii puternice care să nu mai permită vreodată încălcarea suveranităţii poporului, indiferent de politicienii aflaţi la putere, şi să protejeze interesul oamenilor. Guvernul al Republicii Moldova va apăra cu stricteţe suveranitatea ţării, nimeni nu va lua decizii în locul şi în detrimentul interesului nostru naţional, iar statul Republica Moldova îşi va păstra caracterul unitar şi indivizibil şi va asigura libertatea, securitatea şi prosperitatea cetăţenilor săi”, a precizat prim-ministra Maia Sandu, pe pagina sa de socializare.  

Printre votanţii Declaraţiei din 1990 a fost şi deputatul primului Parlament, Valentin Dolganiuc, care peste un an, pe data de 27 august 1991, a votat şi Declaraţia de Independenţă.

„Fiecare a înţeles mesajul în felul său, ce a urmat a fost Independenţa, care într-adevăr a fost pasul decisiv hotărâtor de a abandona ireversibil spaţiul rusesc. Prin acest act Moldova a dat semnalul şi pentru alte republici”, a declarat Valentin Dolganiuc.

Potrivit istoricilor, Declaraţia a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităţii, proces care a cuprins întreg spaţiul sovietic. Declaraţia de Suveranitate a servit drept bază pentru elaborarea noii Constituţii a ţării, care a fost votată pe data de 29 iulie 1994.

Estonia prima şi-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania în aprilie 1989 şi Letonia în iulie 1989. Între timp, Lituania şi-a declarat Independenţa de stat pe 11 martie 1990. Declaraţia de Suveranitate a Republicii Moldova fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 şi a Rusiei din 12 iunie 1990.

Comentarii