Ştiri

Sursa imaginii: parlament.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

10 Sep. 2020 / 19:19

A fost ratificat Memorandumul cu UE privind asistenţa macrofinanciară

Parlamentul a ratificat, astăzi, Memorandumul de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de euro. Obiectivul asistenţei macrofinanciare este de a atenua nevoile bugetare ale ţării noastre şi de a o ajuta să abordeze vulnerabilităţile externe şi financiare actuale.

Memorandumul de Înţelegere prevede lista de condiţionalităţi ce urmează a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor de împrumut oferite de UE ţării noastre. Memorandumul conţine şase condiţionalităţi pe domenii, precum climatul de afaceri, buna guvernare, lupta împotriva corupţiei şi gestionarea finanţelor publice.

Ca urmare a realizării condiţionalităţilor incluse în memorandum, Republica Moldova va debursa resurse financiare în două tranşe. Durata acordării împrumutului este de maximum 12 luni şi se încadrează în perioada 2020–2021. Debursarea primei tranşe nu este condiţionată, în timp ce a doua va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului. Împrumutul va fi acordat pentru maximum 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională.

Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a Moldovei vor prezenta Comisiei Europene progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului de Înţelegere şi a condiţionalităţilor convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Memorandumul de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de până la 100 milioane de euro a fost semnat la Chişinău, pe 21 iulie 2020 şi la Bruxelles, pe 23 iulie 2020.

Comentarii