Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

21 Mai 2020 / 12:23

Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020

Alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 1 noiembrie 2020. O hotărâre în acest sens a fost adoptată în cadrul şedinţei plenare de astăzi a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor. Proiectul hotărârii a fost înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă de un grup de deputaţi în Parlament. Conform notei informative, elaborarea şi înaintarea acestui proiect a fost dictată de expirarea mandatului preşedintelui Republicii Moldova la 23 decembrie 2020.

„Reieşind din prevederile Codului electoral, alegerile pentru funcţia de preşedinte se vor desfăşura cu cel puţin 30 de zile şi cel mult 60 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui în funcţie. Astfel, se propune ca prin hotărârea Parlamentului să fie stabilită ziua de 1 noiembrie 2020 ca zi a alegerii preşedintelui Republicii Moldova”, a precizat preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, deputatul PSRM, Vasile Bolea.

După prezentarea raportului comisiei, deputaţii fracţiunilor parlamentare au adresat întrebări.

„În eventualitatea unui nou val în toamnă al epidemiei, ar exista posibilitatea, ca situaţie excepţională şi ca măsuri excepţionale, ca votul să fie organizat astfel, poate nu într-o singură zi, poate prin corespondenţă, aşa încât votul să fie asigurat, aşa cum au făcut unele state pe timp de pandemie şi au schimbat pentru a se adapta?”, a întrebat liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu.

Drept răspuns, Vasile Bolea a menţionat că, potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, alegerile se pot organiza într-o singură zi.

Deputatul PAS, Lilian Carp, a pledat pentru depunerea demisiei de către Igor Dodon şi organizarea de alegeri anticipate.  

„O persoană care este vădit coruptă nu trebuie să-şi dea demisia şi noi să putem organiza aceste alegeri în luna iunie-iulie? Eu consider că Igor Dodon trebuie să-şi depună demisia şi de organizat aceste alegeri anume în această vară”, a declarat Lilian Carp.

„Nu sunteţi dvs. instanţa de judecată ca să stabiliţi un lucru sau altul. Toate aceste lucruri se fac în cadrul unei instanţe de judecată”, a replicat Vasile Bolea.

Iurie Reniţă, deputat al Platformei DA, a solicitat ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare pe 25 octombrie.

„Ceea ce se întâmplă în prezent mă obligă să iau atitudine, deoarece situaţia în care ne aflăm vă aparţine în mare parte dumneavoastră. Rămâne în vigoare solicitarea, conştientizaţi şi asumaţi-vă responsabilitatea. Un viitor pro european este mult mai important decât un preşedinte. Am fost atacat de preşedintele vostru. Nu am făcut parte în viaţa mea din nicio structură criminală şi mafiotă şi niciodată nu voi face. De accea, nu accept ofensele care au venit. Toţi cei trei care erau în imagini să răspundă în faţa legii. Insist ca alegerile să fie pe 25 octombrie sau să plece cu mult înainte să ne alegem noi cetăţenii soarta noastră”, a spus Iurie Reniţă.

Replica preşedintelui PDM, Pavel Filip, nu s-a lăsat mult aşteptată.

„Eu înţeleg, mesajul pe care l-aţi transmis vine de la fosul preşedinte al PDM. PD-ul s-a rupt de trecutul său şi vom avea o construcţie autentică. Nu ne purtaţi de grijă, noi singuri o să ne descurcăm”, a precizat Pavel Filip.

Socialistul Vlad Batrîncea a menţionat că Igor Dodon a fost votat preşedinte de un număr mare de cetăţeni, iar declaraţiile lipsite de respect la adresa şefului statului se răsfrâng şi asupra alegătorilor.

„Înţelegem de ce nu vă este preşedinte, că preşedintele dvs. este dl Plahotniuc. Atunci când vorbiţi de reputaţie ireproşabilă, trebuie să vorbească o persoană ireproşabilă. Vă place, nu vă place, dar el a fost votat de cetăţeni şi este şeful statului. Aveţi respect pentru instituţia prezidenţială. De câte ori Curtea Constituţională a suspendat functia din presedinte? Atunci tăceaţi. Oamenii vor alege preşedintele ţării”, a declarat Vlad Batrâncea. 

Hotărârea adoptată de Parlament în şedinţa de astăzi va intra în vigoare la data de 15 august 2020.

Comentarii