Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

14 Feb. 2019 / 10:34

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă ar putea fi rechemat din funcţie

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă, ar putea fi rechemat din funcţie. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a transmis azi Executivului un demers în acest sens, informaţie confirmată pentru Moldova 1 de purtătorul de cuvânt, Alexandru Roitman.

Motivul ar fi modul în care Neguţă a gestionat subiectul privind deschiderea reprezentanţei diplomatice mascate a regiunii transnistrene la Moscova şi faptul că nu a promovat corect şi cu suficienta fermitate poziţia Republica Moldova faţă de acest subiect.

Andrei Neguţa a fost ambasador în Federaţia Rusă începând cu 2009. În anul 2012, Guvernul a decis să-l recheme, după ce a declarat într-un interviu pentru ITAR-TASS că „retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune”.

Până la repunerea în această funcţie, în primăvara anului 2017, Neguţa a fost deputat în fracţiunea Partidului Socialiştilor.

După ce Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a înaintat Guvernului un demers prin care solicită rechemarea ambasadorului moldovean în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă, Preşedintele Igor Dodon susţine că nu va semna decretul.

Preşedintele a anunţat că a avut o întrevedere cu Andrei Neguţa, în legătură cu rechemarea diplomatului. Şeful statului a declarat că ambasadorul moldovean îşi îndeplineşte datoria în interesul naţional al Republicii Moldova.

Amintim, ca Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru încercări de aşa-numită implicare în eliberarea celor doi piloţi moldoveni, reţinuţi in Afganistan, a diferitelor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat şi tergiversau procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje.

 

Comentarii