Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

22 Mai 2020 / 23:01

Ambasadorul Republicii Moldova în România, convocat de autorităţile de la Bucureşti

Ambasadorul Republicii Moldova în România a fost convocat la sediul Ministerului de Externe de la Bucureşti pentru a i se aduce la cunoştinţă reacţia diplomaţiei de la Bucureşti faţă de declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu făcute la adresa României, se arată într-un comunicat al MAE român.

Potrivit comunicatului, MAE român consideră că declaraţiile premierului Ion Chicu sunt „complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora”.

„Declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

MAE român reiterează că România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, evidenţiind că „implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligaţie pentru Republica Moldova, ci şi garanţia prosperităţii pentru cetăţenii săi”.

Reacţia MAE al României a apărut după ce, pe parcursul zilei de 22 mai, a avut loc un schimb de replici pe reţelele de socializare între premierul Ion Chicu şi europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul a criticat activitatea Guvernului condus de Ion Chicu, menţionând că acesta „eşuează în gestionarea crizei COVID-19, fiind că a eşuat şi în implementarea reformelor”.

În replică, prim-ministrul Ion Chicu a declarat că pentru Guvernul de la Chişinău este importantă opinia cetăţenilor Republicii Moldova. „Ce-ai făcut june în ţara ta că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumătate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistraţi în toată ţara mea”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de socializare.

Reacţia prim-ministrului Ion Chicu a fost criticată dur de liderii politici de la Chişinău.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a emis un comunicat în care menţionează că va cere convocarea de urgenţă a Consiliului Coaliţiei la acest subiect. „Regretăm situaţia în care acest dialog lipsit de bun-simţ ar putea contribui la înrăutăţirea relaţiilor moldo-române şi vom întreprinde eforturi pentru depăşirea acestei situaţii ieşite din comun”, precizează PDM.

Lidera PAS, Maia Sandu, susţine că „atacurile lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât faţă de România, cât şi faţă de cetăţenii Republicii Moldova”.

Grupul parlamentar Pro Moldova condamnă declaraţiile premierului Ion Chicu şi exprimă în numele locuitorilor Republicii Moldova scuze pentru atitudinea denigratoare la adresa României.

Partidul Unităţii Naţionale cere demisia lui Ion Chicu din funcţia de prim-ministru: „Moldova va suferi un colaps medical, economic şi social, considerăm că aflarea în continuare a lui Ion Chicu în fruntea Guvernului este inacceptabilă”. 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene deocamdată nu a venit cu o poziţie oficială.

Comentarii