Ştiri

Sursa imaginii: publika.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

13 Ian. 2020 / 15:50

Andrei Năstase, obligat să-şi ceară scuze publice pentru instalarea crucifixului de la MAI

Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii a constatat că fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, ar fi instigat la ură şi discriminare atunci când a instalat în holul instituţiei un crucifix, transmite Radio Moldova Actualităţi.

Într-o decizie luată la 16 decembrie şi publicată astăzi, 13 ianuarie,  liderul PPDA este obligat să-şi ceară scuze publice pentru instalarea crucifixului şi pentru discursul pe care l-a ţinut la eveniment, în care ar fi instigat la ură şi discriminare. Totodată, Ministerul de Interne este obligat să înlăture crucifixul şi să asigure neutralitatea serviciului public şi a principiului secularismului.

Într-o replică pe Facebook, Andrei Năstase, afirmă că iniţiativa sa nu a avut scopul să discrimineze, ci doar „de a aduce în cadrul unei instituţii fundamentale a statului nostru mai multă unitate, moralitate şi credinţă, respect pentru înaintaşi, pentru poliţiştii căzuţi la datorie, inclusiv în războiul de pe Nistru”. Potrivit lui, această decizie ar avea, de fapt, scopul de a-l compromite şi de a-l ataca mediatic.

„Veţi găsi astfel de simboluri în clădiri extrem de importante din toată Europa, începând cu Parlamentul României până la instituţiile Germaniei, Austriei, Greciei sau Italiei. Morala creştină a fost, este şi va rămâne universală, iar simbolurile acesteia nu discriminează, ci dimpotrivă. Platforma DA şi le-a asumat şi ca parte a familiei politice popular-europene”, se mai arată în postarea liderului PPDA.

Contactată de Moldova 1, consilierul ministrului de Interne, Alina Zbancă a precizat că atât timp cât această cruce nu împiedică activitatea Ministerului Afacerilor Interne şi nu impune angajaţii la careva acţiuni ce depăşesc atribuţiile lor de serviciu, nu există niciun motiv să fie scoasă”, a spus consilierul. 

Amintim că pe luna septembrie a anului trecut, în holul MAI a fost inaugurat un crucifix, la iniţiativa ministrului de Interne de atunci, Andrei Năstase. La dezvelirea acestuia au fost invitaţi arhiepiscopii Mitropoliei Moldovei şi Mitropoliei Basarabiei.

Comentarii