Ştiri

Sursa imaginii: bani.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

12 Apr. 2019 / 17:29

APCE: Rusia şi Republica Moldova trebuie să colaboreze în dosarul „Laundromatul global”

Rusia şi Republica Moldova trebuie să colaboreze în dosarul „Laundromatul global”, se spune într-o Rezolutie adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, privind cazurile de spălare a banilor în statele-membre, relatează Mesager.

Potrivit Rezoluţiei, schemele au fost posibile datorită „corupţiei din justiţia moldovenească şi sistemul bancar”, lipsei transparenţei în cadrul unor companii din Marea Britanie sau teritoriilor sale, dar şi neajunsurilor în sistemele de combatere a spălării banilor ale multor bănci.

În ciuda unor evoluţii încurajatoare în Republica Moldova şi promisiunea unei investigaţii în Marea Britanie, laundromatul global aşa şi nu a fost supus unei anchete penale adecvate", îngrijorător fiind faptul că autorităţile moldoveneşti au acuzat colegii din Rusia de obstrucţionarea activităţii din cauza unor instrucţiuni venite de la FSB.

Amintim că, pe parcursul anilor 2010-2014, organizaţii criminale şi politicienii corupţi din Rusia au transferat 20 de miliarde USD din fonduri murdare prin bănci si companii off-shore. Procesul era „legalizat" de către judecători din R. Moldova, iar banii spălaţi erau răspândiţi în întreaga Europă.

Comentarii