Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

29 Iul. 2020 / 18:00

Autorităţile de la Chişinău vor insista pe demontarea tuturor posturilor ilegale instalate de Tiraspol

Autorităţile de la Chişinău vor insista în continuare pe demontarea tuturor posturilor ilegale de control, instalate de regimul separatist de la Tiraspol de la începutul stării de urgenţă. Potrivit preşedintelui Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Alexandru Jizdan, care a convocat astăzi o şedinţă în format larg privind problema transnistreană, până în prezent, în adresa oamenilor legii au parvenit aproximativ 400 de sesizări din partea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în care semnalează împiedicarea liberei circulaţii, relatează Mesager.

„Sub egida pandemiei, aşa-numitele autorităţi transnistrene au instalat aceste posturi, iar noi vom face tot posibilul ca ele să fie scoase din această zonă. Ministerul de Interne a raportat că au fost circa 400 de adresări din partea populaţiei cărora li se îngrădeşte libera circulaţie”, a declarat Alexandru Jizdan.

După şedinţă, deputaţii Platformei Demnitate şi Adevăr (DA) au declarat că situaţia din zona de securitate rămâne una precară şi solicită ca următoarele şedinţe de acest fel să se desfăşoare în localitatea Cocieri, raionul Dubăsari, pentru a implica în discuţie şi cetăţenii afectaţi de instalarea posturilor de control.

„Situaţia din Zona de Securitate rămâne una foarte îngrijorătoare. Din păcate, autorităţile transnistrene temeinic înaintează în cerinţele lor. Faţă de ceea ce se întâmplă în Zona de Securitate şi în raport cu regiunea transnistreană, instituţiile statului trebuie să aibă o poziţie clară, manifestată puternic”, a declarat deputatul DA Chiril Moţpan.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei securitate naţională, Alexandru Jizdan, spune că eventualele acţiuni provocatoare ale aşa-numitelor autorităţi din stânga Nistrului ar putea fi pedepsite conform Codului penal al Republicii Moldova.

„Au venit propuneri din partea Biroului de Reintegrare pentru modificarea legislaţiei şi mă refer acum la Codul penal, pentru a modifica legislaţia în aşa fel ca noi totuşi să condamnăm şi să putem pedepsi unele acţiuni ale forţelor separatiste din stânga Nistrului”, a mai declarat Alexandru Jizdan.

Între timp, opoziţia se arată revoltată de întrevederea de ieri dintre şeful statului şi pretinsul lider de la Tiraspol şi spune că va depune un denunţ la Procuratura Generală, după ce Igor Dodon l-a numit pe Vadim Krasnoselski „preşedintele Transnistriei”.

„Este inadmisibil ca un pretins lider al regiunii transnistrene să fie numit sau tratat de la egal la egal de către preşedintele Republicii Moldova. E de datoria lui Dodon şi a avocaţilor săi să-şi găsească apărare la acest lucru”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Contactată de Moldova 1, şefa Serviciului de presă a Preşedinţiei, Carmena Sterpu, a declarat că expresiile utilizate de şeful statului în cadrul întrevederii cu Vadim Krasnoselski ţin de un context exclusiv protocolar şi nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

„Expresiile utilizate ţin de un context exclusiv protocolar şi nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Cel mai important acum este să negociem cât mai calculat posibil şi să asigurăm o relaxare cât mai substanţială a relaţiilor dintre malurile Nistrului pentru accelerarea proceselor de reîntregire teritorială a ţării”, se arată în comunicatul Preşedinţiei.

În context, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi susţine că preşedintele Igor Dodon ar întreprinde acţiuni care ar provoca tensiuni interetnice în societate.

„Are drept scop realizarea scenariului Kozak 2, care este o ramificaţie a proiectului iniţiat de Putin care se numeşte Ialta 2, adică transformarea Republicii Moldova într-un cobai politic, care ulterior va fi impus Ucrainei în cazul regiunilor Doneţk şi Lugansk”, a declarat Oazu Nantoi.

De cealaltă parte, Preşedinţia neagă acuzaţiile şi spune că şeful statului face tot posibilul pentru a păstra pacea şi înţelegerea socială şi interetnică în Republica Moldova.

„Comparativ cu anii 1990, când conflictele interetnice erau provocate de iresponsabilitatea politicienilor de atunci, astăzi în ţară este conciliere şi ordine constituţională”, precizează instituţia într-o reacţie oferită postului nostru de televiziune.

Marţi, şeful statului, Igor Dodon, a avut o şedinţă în format larg cu pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. În cadrul întrevederii, Krasnoselski a declarat că recent încă cinci posturi de control au fost demontate, iar preşedintele spune că va insista pe înlăturarea tuturor acestor posturi pentru a asigura libera circulaţie între cele două maluri ale Nistrului. În cadrul discuţiilor, cei doi au mai abordat subiectul reluării negocierilor în formatul 5+2, dar şi pe cel al unei eventuale linii de troleibuz care ar lega Bender de Varniţa.

Comentarii