Ştiri

Sursa imaginii: army.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

05 Feb. 2019 / 17:26

Avansarea dialogului strategic Republica Moldova - NATO, discutată în Belgia

Pregătirea şi testarea militarilor Armatei Naţionale conform Conceptul Capabilităţilor Operaţionale (OCC), prestaţia contingentelor moldoveneşti în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo, instruirea în şcolile NATO, precum şi standardizarea sistemului logistic al Armatei Naţionale, au constituit principalele teme abordate în cadrul întrevederii ministrului Apărării, Eugen Sturza, care s-a întâlnit ieri la Mons, cu Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) Curtis Michael Scaparrotti. Potrivit ministrului, la sfârşitul acetui an, la Chişinău va fi organizată o conferinţă anuală de planificare a procesului de evaluare în conformitate cu Conceptul Capabilităţilor Operaţionale, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Am convenit să extindem proiectele în special ce ţine de depozitele de muniţie. În special reabilitarea acestor depozite de muniţii. Acum suntem la etapa de finalizare a reconstrucţiei celui mai mare depozit de muniţii din Moldova, urmează să extindem acest proiect. Am discutat şi despre exerciţiile comune cu ţările partenere. Ne dorim şi lucrăm pentru găzduirea unui exerciţiu internaţional în Republica Moldova”, a spus ministrul, Eugen Sturza.

La rândul său, generalul Scaparrotti a mulţumit Republicii Moldova pentru contribuţie la securitatea internaţională. La începutul vizitei, Ministrului Apărării, Eugen Sturza s-a întâlnit la Bruxelles cu oficiali ai Cartierului General NATO, unde a discutat despre Iniţiativa de Consolidare a capacităţilor de apărare dar şi alte subiecte despre avansarea dialogului strategic dintre Republica Moldova şi ţările aliate şi sprijinul acestora în consolidarea şi modernizarea Armatei Naţionale.

„Am început întrevederile cu ambasadoarea Statelor Unite la NATO, doamna Kay Bailey Hutchison. Am discutat mai multe iniţiative pe care le avem împreună cu partenerii din SUA şi am discutat despre amplificarea relaţiilor şi parteneriatelor pe care le avem. Plus la aceasta am convenit să încercăm să mărim numărul de militari care vor trece prin instituţiile de învăţământ ale SUA şi desigur participarea noastră la misiunile internaţionale de menţinere a păcii”, a spus ministerul Apărării, Eugen Sturza.

 

Comentarii