Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Politic

04 Aug. 2020 / 18:17

CEDO a decis: Partidul „Patria” a fost scos ilegal din cursa electorală în 2014

Excluderea din alegerile parlamentare din 2014 a Partidului „Patria", condus atunci de Renato Usatîi, a fost ilegală. O decizie în acest sens a fost pronunţată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), relatează Mesager.

Potrivit hotărârii, Republica Moldova va trebui să achite 15.500 de euro - prejudicii morale şi cheltuielile avocaţilor. Motivul invocat pentru excluderea din cursa electorală cu trei zile înaintea scrutinului fusese presupusa utilizare ilegală în campanie a unor fonduri din străinătate. În decizia sa, CEDO a constatat însă că excluderea „nu s-a bazat pe dovezi suficiente şi relevante, iar deciziile autorităţilor naţionale nu au fost motivate corespunzător şi au fost arbitrare". În cadrul unui briefing, Renato Usatîi a declarat că va depune o plângere la Procuratura Generală pe numele mai multor foşti oficiali.

„Instanţele au ignorat toate argumentele pertinente aduse de partea solicitantă şi au acceptat fără ezitare ceea ce păreau a fi acuzaţii nefondate împotriva acesteia. Este demonstrat astăzi clar că noi am fost scoşi ilegal din cursă. Noi am fi putut avea o altă componenţă a Parlamentului”, a declarat Renato Usatîi, preşedintele Partidului Nostru.
 

Comentarii