Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

14 Feb. 2020 / 14:55

Cele 110 tablete pentru deputaţi vor fi livrate în luna martie de o companie din Macedonia

Cele 110 tablete noi pentru deputaţi vor fi livrate în luna martie de o companie care a oferit cele mai mic preţ la licitaţia organizată de Secretariatul Parlamentului. Acestea costă aproape 2 milioane de lei, adică câte 20 de mii de lei pentru o unitate. Potrivit secretarul Legislativului, Adrian Albu, compania este din Macedonia şi a fost selectată de PNUD, inclusiv pentru crearea softului E-parlament. Procurarea tabletelor a fost motivată prin necesitatea eficientizării muncii aleşilor poporului, dar şi prin reducerea cheltuielilor pentru hârtie, scannere şi imprimante, transmite Moldova 1.

„Pe parcursul a 5-7 ani fiind micşorate aceste cheltuieli vom ajunge la o etapă când din banii bugetarilor nu se vor face cheltuieli şi totodată va fi păstrată şi ecologia. Unii deputaţi spuneau că sunt gata să instaleze softul pe calculatoarele personale şi nu au nevoie de aceste tablete PC şi nu este corect, acest soft nu este personal al deputatului. Deputatul poate să vadă legile care vin, să vadă rapoarte, să vadă tot pe tabletă şi deodată să fie informat, să vină cu amendamente, să vadă cine este autorul, deci este o transparenţă totală”, menţionează Adrian Albu, secretarul general al Parlamentului.

În contextul în care presa a scris că firma respectiva a fost sancţionată anterior pentru nelivrarea la timp a tabletelor, Adrian Albu a menţionat că aceasta nu a fost inclusă în „lista neagră" pentru că nu a afectat activitatea parlamentului, iar nelivrarea dispozitivelor ar fi avut loc din cauza producătorului. Softul urmează să fie implementat până în data de 31 martie, iar deputaţii vor putea trece la noul sistem după ce vor fi instruiţi.

Programul e-Parlament este implementat cu suportul financiar al Ambasadei Suediei care a oferit un credit nerambursabil  de 433 de mii de dolari. Softul cuprinde trei elemente: site nou pentru Parlament, vot electronic pentru deputaţi şi sistem de gestionare a documentelor legislative în format electronic.

Comentarii