Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

09 Aug. 2019 / 16:48

Cetăţenii români din Moldova au trei modalităţi de a vota la prezidenţialele din România

Cetăţenii români aflaţi în străinătate au 3 opţiuni pentru a-şi exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidenţiale din România din 10 noiembrie. Autorităţile de la Bucureşti au decis că aceştia pot vota la secţiile de votare prin corespondenţă, pot vota la orice secţie de votare sau la o secţie de vot nou înfiinţată la solicitarea a cel puţin 100 de alegatori înregistraţi. Potrivit ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, alegerile prezidenţiale din România ar putea avea loc în două tururi, iar secţiile de votare în străinătate, vor fi deschise timp de 3 zile pentru fiecare tur de scrutin.

„În vederea desfăşurării în condiţii optime a procesului electoral insistăm asupra posibilităţii de exercitare a votului prin corespondenţa şi asupra posibilităţii de a vota în cadrul secţiilor de votare din străinătate şi în zilele de vineri şi sâmbătă, ca alternativă pentru evitarea aglomeraţiei în secţiile de votare, care după cum ştim are loc duminica în a doua parte a zilei”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

Astfel alegatorii din străinătate se pot înregistra cu un formular on-line, disponibil pe portalul www.votstrainatate.ro , până cel mai târziu în data de 11 Septembrie. După îndeplinirea procedurilor necesare alegatorul va primi un link, care va fi valabil, doar 24 de ore, aşa încât cei care vor demara procedura trebuie neapărat să urmărească finalizarea acesteia în timpul respectiv. Totodată pentru a evita aglomeraţiile şi cozile, la solicitarea a cel puţin 100 de alegători, pot fi deschise de votare noi.

„Cetăţenii români aflaţi în străinătate în perioada alegerilor pot vota la oricare secţie de votare ce va fi organizată în străinătate în baza unui act de identitate românesc valabil în ziua votării. Se va utiliza sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot. Alegatorii care la orele 21 în zilele de duminică se vor afla la sediul secţiei de votare precum şi cei care se află în rând în afară sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să-şi exercite dreptul de vot până la orele 23 si 59 de minute. Doar pentru cetăţenii români care se afla la data respectiva în Republica Moldova acest document care atestă dreptul de şedere în RM este permisul de şedere temporara”, a menţionat Daniel Ioniţă.

La alegerile pentru Parlamentul european în RM au fost deschise 36 de secţii de votare şi au participat peste 67 de mii de alegători. Pentru o mai bună desfăşurare a procesului electoral autorităţile române intenţionează să deschidă, de această dată, în Moldova mai multe secţii de vot.

Comentarii