Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com: Constantin Niculae

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

26 Mai 2019 / 12:27

Cozi la secţiile de votare din Moldova şi din străinătate

Cetăţenii români din Republica Moldova au format cozi la secţiile de votare pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. Până la această oră în Moldova au votat mai mult de 13 mii de persoane. La Chişinău s-au prezentat la urne le de vot aproximativ cinci mii de oameni. Moldovenii care au ieşit astăzi la vot spun că în acest fel vor să se simtă mai aproape de Europa, relatează Moldova 1.

„Suntem cetăţeni români şi ar fi păcat să stăm acasă pentru că ne doare soarta Basarabiei şi sperăm că în Parlamentul European vor veni oameni competenţi”. „Eu am venit ca să nu fiu indiferent, totuşi un vot poate să hotărască multe”. „Vrem şi noi o ţară mai bogată, vrem în Europa, să trăim ca o ţară civilizată”. „Să aibă o ţară întreagă, să putem pleca în Europa liber, şi prosperarea României Mari”, au declarat alegătorii de la Ambasada României la Chişinău.„Suntem aici pentru a vota, pentru a trimite în Parlamentul European voci care să vorbească şi despre Republica Moldova, să spună lucrurilor pe nume, să taxeze neregulile”. „Pentru viitorul copiilor şi al nepoţilor, să ajungem în Uniunea Europeană cât mai rapid şi să se termine tot ce se petrece acum la nivel politic în ţară, că e o ruşine”. „Un viitor mai bun pentru copiii noştri, pentru realizare, pentru ca toate planurile să fie realizate împreună cu UE şi să ne susţină pe moldoveni”. „Sperăm să fie ajutată Republica Moldova şi prin intermediul României să accedem şi noi în UE, să avem un nivel de dezvoltare mai bun”, au spus alegătorii de la secţia de votare din Ialoveni. 


Şi cetăţenii din Republica Moldova, deţinători de paşapoarte româneşti, s-au mobilizat şi au ieşit astăzi să voteze. Cozi uriaşe s-au format în mai multe oraşe, precum: Roma, Torino, Stuttgart, Frankfurt, Munchen, Bruxelles etc. Potrivit Mediafax, unele secţii de vot din străinătate au trebuit să recurgă la improvizarea unor noi urne după ce cele pregătite de personalul secţiilor au fost umplute.Odată cu alegerile europarlamentare, are loc şi referendumul naţional pe justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Alegătorii au posibilitatea să răspundă la două întrebări: Dacă sunt sau nu de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi dacă susţin sau nu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei.  

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a votat la Bucureşti. „Am votat şi în campania electorală am constatat că am avut mai multe iniţiative de mobilizare la vor decât altădată. Acest lucru mă bucură foarte mult. Le mulţumesc tuturor celor care au iniţiat campanii de mobilizare pentru vot, persoane private, companii şi ONG-uri”, a menţionat Klaus Iohannis.

Primele urne de vot s-au deschis în Noua Zeelandă sâmbătă aseară. Alături de români, toţi europenii din statele membre UE îşi aleg viitorii reprezentanţi în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. România are alocat un număr de 33 de locuri în Parlamentul European, din totalul de 751 disponibile. Fiecare partid care participă la alegerile europarlamentare de anul acesta va primi un număr de mandate proporţional cu numărul de voturi obţinute. Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, la urne sunt aşteptate peste 18.987.675 de persoane. Alegerile europarlamentare se desfăşoară în peste 20 de state membre UE.

Precizăm că în Republica Moldova sunt deschise 36 de secţii de votare. Cetăţenii români din ţara noastră sunt aşteptaţi la urnele de vot până la ora 21:00.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Alexandru Guţu campion european de cadeţi

Ştiri / Sport

18 Iun. 2019 / 23:33

Alexandru Guţu campion european de cadeţi

Prim-ministrul Maia Sandu la dialog cu jurnaliştii

Ştiri / Social

18 Iun. 2019 / 20:33

Prim-ministrul Maia Sandu la dialog cu jurnaliştii

Partidul Nostru este dispus să colaboreze cu noua guvernare

Ştiri / Politic

18 Iun. 2019 / 19:57

Partidul Nostru este dispus să colaboreze cu noua guvernare

Tragere la sorţi pentru cupele europene la fotbal

Ştiri / Sport

18 Iun. 2019 / 19:32

Tragere la sorţi pentru cupele europene la fotbal

Demolare cu scandal la Ciocana

Ştiri / Social

18 Iun. 2019 / 19:27

Demolare cu scandal la Ciocana

Vezi arhiva