Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

19 Noi. 2019 / 17:00

Chiril Moţpan îl acuză pe Serghei Puşcuţa de îmbogăţire ilicită

Preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, Chiril Moţpan, l-a învinuit pe vicepremierul, ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, de îmbogăţire ilicită şi de faptul că a admis mai multe scheme de corupţie, evaziuni fiscale şi protecţionism în calitate de şef al Serviciului Fiscal de Stat. Potrivit deputatului PPDA, Chiril Moţpan, familia ministrului Puşcuţa deţine şi 500 de hectare de teren, iar în timpul şefiei la FISC, a angajat două persoane care îi sunt rude, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„În calitate de şef, a promovat în funcţii importante mai multe persoane loiale, inclusiv doi fini de cununie. Sunt relevante şi proprietăţile deţinute de familia ministrului, dintre care şi circa 500 hectare de teren. Doar în anii 2015-2018, Puşcuţa a achiziţionat 470 hectare de terenuri agricole în raionul Drochia, dintre care 189 de hectare au fost vândute de către persoane terţe, iar circa 150 au fost achiziţionate de cumnatul său. Terenurile sunt date în arendă, aducând venit anual de toată frumuseţea. La salariul de bugetar cred că i-ar veni foarte greu să justifice proprietăţile obţinute care se ridică la peste un milion de euro. Materialele despre care vorbesc au fost trimise deja Procuraturii Generale”, a declarat Chiril Moţpan. 

Drept replică, ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, a declarat înainte de începerea şedinţei de Guvern, că organele competente sunt cele care vor infirma sau confirma declaraţiile făcute de Chiril Moţpan. Ce ţine de angajarea rudelor de la FISC, Puşcuţa a recunoscut că are două rude, doar că acestea nu au fost angajate în timp ce el activa în funcţia de şef al Serviciului Fiscal de Stat.

„Chiar mulţumesc că le-a transmis la Procuratură, aşa trebuie să fie, organele competente trebuie să se expună. Mi-e greu să spun cine a evaluat această avere la un milion de euro, cred că Moţpan e mai versat. Nu pot să spun cât costă averea, dar am declarat 500 de hectare de terenuri agricole. În partea ce ţine de doi fini de cununie, unul dintre ei lucrează la FISC din 1996, altul din 2004. Ambii au fost promovaţi în funcţii, unul în 2010, altul în 2013 - când eu nu activam la Serviciul Fiscal”, a precizat Serghei Puşcuţa.

În 2005 Serghei Puşcuţa a devenit şef al Inspectoratului Fiscal de Stat pe municipiul Chişinău, iar în 2008 - şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Tot în anul 2008 devine director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, apoi în anul 2009 consilier al preşedintelui Republicii Moldova pe problemele financiare, relatează Moldova 1.

Comentarii