Ştiri

Sursa imaginii: sputnik.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

14 Noi. 2019 / 15:38

Cine sunt noii miniştri din Guvernul condus de prim-ministrul Ion Chicu

Prim-ministrul Ion Chicu a primit votul de încredere al Parlamentului. Pentru cabinetul de miniştri propus de acesta au votat deputaţi din PSRM şi PDM. Mai jos vă prezentăm lista tuturor miniştrilor şi CV-urile acestora.

Şeful cabinetului de miniştri, Ion Chicu şi-a făcut studiile la Academia de Studii Economice a Moldovei. A făcut stagii profesionale în Belgia, Olanda, SUA, Polonia, Slovenia şi Austria. Şi-a început activitatea profesională în 1994. Până în prezent a ocupat mai multe funcţii publice la Ministerul Economiei, a fost viceministru al finanţelor, consilier principal de stat al prim-ministrului Zinaida Greceanîi. Ion Chicu a fost numit în funcţia de Secretar general de stat al Ministerului Finanţelor, începând cu ianuarie 2018, funcţie deţinută până în decembrie 2018. La 10 decembrie 2018, Ion Chicu a devenit ministru al Finanţelor, iar ulterior a fost numit consilier al şefului statului pe probleme economice, relatează Mesager.

Ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa, a fost director al Serviciului Fiscal de Stat. Acesta a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, după care Academia de Administrare Publică. A îndeplinit funcţia de economist-coordonator, consultant în Direcţia generală politică fiscală a Ministerului Finanţelor. În anul 2005 devine şef al Inspectoratului Fiscal de Stat în mun. Chişinău, iar în 2008 - şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

Alexandru Flenchea, vice-priministrul pentru Reintegrare deţine expertiza în domeniul reglementării diferendului transnistrean. A activat anterior şi în calitate de consilier în cadrul Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Republica Moldova.

Fostul secretar de stat al Ministerului Economiei în perioada Guvernului Filip, ulterior adjunct al başcanului Găgăuziei, Anatol Usatîi, a fost numit ministru al Economiei şi Infrastructurii. De-a lungul carierii sale, a ocupat mai multe funcţii în cadrul Administraţiei de Stat a Drumurilor.

Pavel Voicu, care până în data de 8 noiembrie a ocupat funcţia de ministrul al Apărării este noul ministru al Afacerilor Interne. Acesta a fost timp de doi ani consilierul Preşedintelui Republica Moldova pentru misiuni speciale. Voicu a mai ocupat funcţii precum şef al Inspectoratului de poliţie, Bender, dar şi al sectorului Buiucani.

Fadei Nagacevschi, consilierul preşedintei Parlamentului Zinaida Greceanîi este noul ministru al Justiţiei. Anterior, acesta a fost avocatul Partidului Socialiştilor. Până a-şi începe cariera politică a activat în calitate de avocat.

Ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi are experienţă ca angajat al Ministerului Afacerilor Externe, ocupând, în perioada 1996-2010, mai multe funcţii. În iunie 2010, este numit în funcţia de Ambasador al Republicii Moldova în Germania, ulterior, în 2011, este numit şi în funcţia de Ambasador al Republcii Moldova în Regatul Danemarcei. Din noiembrie 2015 este ambasador al Republicii Moldova în China.

Noul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc a absolvit Şcoala superioară militară de aviaţie din Harkov şi apoi a studiat la Academia Militar-Politică din Moscova, Departamentul forţelor armate aeriene. În aprilie 2001, Victor Gaiciuc este numit în funcţia de ministru al apărării în Guvernul Vasile Tarlev.  Ulterior, a deţinut funcţia de Ambasador în Regatul Belgiei.

Corneliu Popovici, consilier al şefului statului în domeniul educaţiei, culturii şi cercetării este noul ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării.  Popovici este doctor în filozofie, a fost conferenţiar universitar la Academia de Administrare Publică. Între septembrie 2006, Popovici a fost numit, printr-un decret semnat de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, în funcţia de vicedirector al Academiei de Administrare Publică.

Noul ministrul al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a fost consilier al şefului statului în domeniul dezvoltării sociale.  Dumbrăveanu a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova şi deţine titlul de Magistru în Drept. Şi-a început activitatea în cadrul Ministerul Sănătăţii în anul 2002 în funcţia de consultant, ulterior a fost şef de direcţie. În perioada 2008 - 2009 a deţinut funcţia de viceministru al Protecţiei sociale. Aceasta a deţinut funcţia de secretar de stat al ministerul Sănătăţii în Guvernul Filip.

Noul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju a fost consilierul lui Igor Dodon în domeniul agroindustrial şi al administraţiei publice. Perju a fost viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, numit în 2008 printr-un decret semnat de prim-ministrul Greceanîi. Din februarie 2010 şi până în aprilie 2011 este consultant internaţional privind politica agricolă şi siguranţa alimentară la Banca Mondială.

Joi, 14 noiembrie, Guvernul condus de Ion Chicu primit votul de încredere din partea a 62 deputaţi. Tot atunci, cabinetul de miniştri a depus şi jurământul de onoare în faţa preşedintelui ţării, Igor Dodon.

Comentarii

Ultimele Ştiri

Un obuz, găsit pe un şantier de construcţii din Stăuceni

Ştiri / Regional

10 Iul. 2020 / 20:13

Un obuz, găsit pe un şantier de construcţii din Stăuceni

Strada Ion Creangă din capitală va fi renovată

Ştiri / Social

10 Iul. 2020 / 19:48

Strada Ion Creangă din capitală va fi renovată

Tarifele pentru energia electrică ar putea fi micşorate

Ştiri / Economic

10 Iul. 2020 / 18:11

Tarifele pentru energia electrică ar putea fi micşorate

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

Ştiri / Social

10 Iul. 2020 / 18:00

Starea de urgenţă în sănătate publică, prelungită

APP a reziliat contractul de concesiune cu Avia Invest

Ştiri / Economic

10 Iul. 2020 / 16:49

APP a reziliat contractul de concesiune cu Avia Invest

Vezi arhiva