Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

12 Sep. 2019 / 19:20

Comisia Europeană a publicat raportul privind etapa de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE

Reforma justiţiei, investigarea fraudei bancare, dar şi corupţia rămân principalele probleme ale guvernării de la Chişinău. Cel puţin asta se arată în raportul privind etapa de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova - UE, publicat astăzi de Comisia Europeană. Totuşi, în document se evidenţiază faptul că ţara noastră a înregistrat progrese în implementarea reformelor-cheie care vizează standardele democratice şi statul de drept, relatează Mesager.

Datele din raport arată că Republica Moldova a înregistrat progrese pozitive în domeniul managementului finanţelor publice, la capitolul conlucrare cu partenerii externi, dar şi a realizat o serie de proiecte cu sprijinul Uniunii Europene.

„Noul guvern moldovenesc a început un plan de reformă important pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept în ţară. Ne aşteptăm ca autorităţile să îşi respecte angajamentele asumate şi să pună în aplicare ambiţiosul Acord UE-Moldova, în beneficiul cetăţenilor. Suntem pregătiţi să continuăm să însoţim şi să susţinem acest proiect, pentru că preţuim mult prietenia noastră", a menţionat vicepreşedinta Comisiei Europene Federica Mogherini.

La rândul său, Comisarul european pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hann susţine că Uniunea Europeană va continua să sprijine ţara noastră în implementarea reformelor.

„În iulie 2019 am reluat asistenţa de sprijin bugetar şi am semnat trei acorduri de finanţare ale Guvernului privind dezvoltarea locală durabilă şi statul de drept care vor permite implementarea de programe care să aducă rezultate concrete pentru oamenii din Moldova. Toate acestea sunt semne clare ale aprecierii noastre pentru paşii deja făcuţi şi o încurajare a autorităţilor de a continua pe calea lor de reformă ambiţioasă[, a declarat Johannes Hann.

Raportul va fi luat în considerare la Consiliul anual de asociere UE-Moldova, care va avea loc la Bruxelles în data de 30 septembrie 2019. Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în data de 28 iunie 2014, documentul fiind ratificat de Parlament în 2 iulie acelaşi an.

Comentarii