Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

26 Mai 2020 / 18:01

CSM are un nou preşedinte interimar

Consiliul Superior al Magistraturii are un nou preşedinte interimar. Este vorba despre judecătorul Curţii de Apel Chişinău Anatol Pahopol. Pentru această decizie au votat 11 membri ai CSM, iar doi au fost împotrivă. Pahopol o va înlocui pe Luiza Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituţiei şi această prerogativă îi revine potrivit legislaţiei.

Subiectul a stârnit discuţii aprinse la şedinţa CSM. Magistrata Nina Cernat a insistat pe faptul că Anatol Pahopol nu mai este membru supleant al CSM, deoarece a depus anterior cerere de demisie.

Eu am crezut că nu am dreptul să fiu şi membru supleant şi să examinez dosarele legate de CSM, de asta am depus cererea de demisie. Dar ea nu a fost soluţionată în niciun mod şi nu am participat la nici o şedinţă la CSM”, a spus preşedintele Interimar al CSM, Anatol Pahopol.

După votul din CSM, lidera PAS, Maia Sandu, a scris că Anatol Pahopol ar fi omul lui Igor Dodon, iar odată cu numirea sa la CSM, instituţia nu-şi va mai putea da acordul pentru urmărirea penală a judecătorilor corupţi. Sandu afirmă că, astfel, reforma justiţiei nu va mai putea fi înfăptuită. 

"Timp de trei ani, Dodon a numit în funcţii de judecător oamenii lui Plahotniuc, iar în ultimele cinci luni de mandat o să-şi numească oamenii proprii. CSM nu-şi va mai putea da acordul pentru urmărirea penală a judecătorilor corupţi. Aici se pune punctul final pe renumita "reformă a justiţiei" a guvernării actuale", a declarat preşedinta PAS, Maia Sandu.

Contactată de Moldova 1, purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Carmena Sterpu, a menţionat că şeful statului, Igor Dodon, nu comentează acuzaţiile opoziţei, deoarece ar fi politice şi cu tentă electorală. 

Amintim că, Parlamentul a aprobat un proiect de lege, conform căruia, până la alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor, funcţiile vacante din CSM sunt ocupate de membrii supleanţi.

Comentarii