Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

26 Mar. 2020 / 16:04

PAS a depus o sesizare la Procuratura Generală împotriva preşedintelui Consiliului Audiovizualului

Decizia emisă de Consiliul Audiovizualului, care prevede că jurnalişti trebuie să se abţină de la critici în adresa autorităţilor pe durata stării de urgenţă este criticată atât de jurnalişti, cât şi de unii politicieni. Aceştia afirmă că de fapt, hotărârea îngrădeşte dreptul la exprimare. Contactat de Moldova 1, preşedintele CA, Dragoş Vicol nu a răspuns la telefon pentru a comenta situaţia. Între timp, şeful statului spune că decizia trebuie revizuită, iar Partidul Acţiune şi Solidaritate a depus o sesizare la Procuratura Generală împotriva şefului CA, Dragoş Vicol, relatează Mesager.

Într-o postare pe Facebook, liderul PAS, Maia Sandu susţine că dispoziţia emisă de CA este ilegală şi sfidătoare. Ea afirmă că astfel, Consiliul Audiovizualului a institui cenzură la toate posturile de televiziune şi cere responsabililor să revadă această decizie. OUT CART

 „Este ilegală şi sfidătoare dispoziţia Preşedintelui Consiliului Audiovizualului de a institui de facto cenzura în toate televiziunile din ţară. Libertatea gândirii, a opiniei şi cea de exprimare sunt elemente care nici pe timp de urgenţă, asediu sau război nu pot fi limitate. Cu cât mai obiectivă va fi informaţia oferită publicului larg, cu atât şansele noastre de a scăpa de urgie vor fi mai mari. Cerem să se revadă cât mai urgent deciziile respective şi să se revină în câmpul legalităţii”, a declarat lidera PAS, Mai Sandu.

Şi directorul Centrului Independent de Jurnalism, Nadine Gogu afirmă că decizia CA este abuzivă şi încalcă drepturile jurnaliştilor.

„Considerăm că această decizie a CA conţine unele prevederi care au caracter abuziv şi pot să ducă la limitarea libertăţii de exprimare a mass-mediei, dar şi la reducerea pluralismului de surse, la diversitatea surselor şi a jurnaliştilor şi a cetăţenilor. Nu credem că este bine ca că această autoritate de reglementare în audiovizual să vină cu astfel de restricţii de sursele ce ar trebui să le citeze”, a declarat directorul CJI, Nadine Gogu.

Şeful statului, Igor Dodon afirmă că decizia Consiliului Audiovizualului în privinţa activităţii presei în perioada de urgenţă este nejustificată. Preşedintele spune că CA ar trebui să-şi revadă hotărârea.

„Noi trebuie să respectăm libertatea presei şi presa este a patra utere în stat. În opinia mea, ea nu este justificată cel puţin în aspectul acesta şi eu le-aş recomanda ei sa-şi revadă această decizie pentru că induce în eroare, inclusiv opinia publică. Eu cred că trebuie revăzute formulările pentru că nu sunt corecte faţă de presă”, a declarat preşedintele Igor Dodon în cadrul unei emisiuni televizate.

Contactat de Moldova 1, preşedintele CA, Dragoş Vicol nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile.

Amintim că, Consiliul Audiovizualului a emis o dispoziţie pentru furnizorii de servicii media prin care le indică jurnaliştilor cum trebuie să reflecte subiectele legate de COVID-19. Mai exact, instituţia le cere  jurnaliştilor să se abţină de la critici la adresa autorităţilor pe durata stării de urgenţă. Mai mult, vrea ca singurele surse de informare să fie autorităţile publice şi organizaţiile internaţionale, mai exact Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Luni, Comisia pentru situaţii excepţionale a decis prin derogare de la Codul Serviciilor Media Audiovizuale ca şedinţele CA să fie deliberative cu prezenţa a patru membri, iar hotărârile să fie adoptate cu votul majorităţii celor întruniţi.

Comentarii