Ştiri

Sursa imaginii: captură video/M1

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

19 Noi. 2020 / 16:00

„Butonul Roşu”: Deputat PAS acuză Moldova 1 de propagandă. Postul public califică acuzaţiile drept imixtiune în activitatea sa

Acuzaţii nefondate şi tentative de imixtiune în activitatea postului public de televiziune - astfel califică conducerea Moldova 1 declaraţiile deputatului Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco, după ce acesta a spus la emisiunea „Butonul Roşu”, relansată aseară, că va face ordine în instituţie, relatează Mesager.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, în ultima săptămână a campaniei prezidenţiale, Moldova 1 ar fi făcut propagandă în favoarea candidatului independent Igor Dodon.

„Eu am văzut multe campanii, dar nu şi de la o televiziune publică să facă propagandă în favoarea unui candidat şi în defavoarea altui candidat. Cred că vom face ordine şi în televiziunea publică. Doamna Sandu a avut interviuri pentru Euronews, pentru CNN, dar televiziunea publică, a ţării în care a fost aleasă de un milion de oameni, nu are nicio treabă să invite preşedintele ales în platou”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Moderator: „Toate rapoartele care au fost publicate au arătat că Moldova 1 a reflectat imparţial”.

Litvinenco: „Aţi făcut propagandă dodonistă”.

Moderator: „Cu ce? Pentru că nu a venit doamna Maia Sandu, deşi noi am invitat-o la dezbateri. Şi în turul întâi au fost invitaţi oameni, au venit reprezentanţii PAS. Noi respingem categoric acuzaţiile care ne sunt aduse”.

Conducerea Moldova 1 califică declaraţiile deputatului PAS drept falsuri. Săptămâna aceasta, preşedintele ales a fost invitat la emisiunea Moldova în direct pentru ziua de marţi, 24 noiembrie, dar şefa Serviciului de presă al PAS, Aurica Jardan, a spus că Maia Sandu nu va merge la nicio televiziune timp de două săptămâni, ci va oferi un răspuns mai clar în următoarele zile. Totodată, Moldova 1 reaminteşte că la dezbaterile electorale din turul al doilea la scrutinului prezidenţial au fost invitaţi ambii pretendenţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova - şi Igor Dodon, şi Maia Sandu, astfel încât alegătorii să se poată informa din prima sursă despre ceea ce-şi propun candidaţii, să poată face diferenţa şi să-şi ofere votul în cunoştinţă de cauză.

„Am avut o corespondenţă consistentă cu reprezentanţii PAS, confirmare fiind şi scrisorile oficiale expediate staff-ului electoral. Din păcate, Maia Sandu nu a dat curs invitaţiei, iar această decizie, conform legislaţiei, nu trebuie să afecteze timpul de emisie alocat contracandidatului, care s-a prezentat la emisiune. Mai mult, am insistat ca cel puţin un reprezentant al PAS să fie prezent în platou, dar nici această propunere nu a fost acceptată”, menţionează Moldova 1.

Pe de altă parte, sociologul Ian Lisnevschi spune că nu politicienii, ci asociaţiile de profil trebuie să dea o notă reflectării campaniei electorale la Moldova 1.

„Nici eu nu trebuie să dau notă dacă e adevărat ceea ce aţi vorbit. Sunt organizaţii care monitorizează televiziunea, cum ar fi şi WachDog, care vin cu unele rapoarte”, susţine sociologul.

Amintim că, potrivit raportului de monitorizare al Centrului Independent de Jurnalism, în ambele tururi ale scrutinului prezidenţial, postul public de televiziune Moldova 1 a oferit acces egal candidaţilor electorali, tonalitatea reflectării fiind în principal una neutră. Totodată, Moldova 1 nu se regăseşte în lista celor 14 posturi de televiziune sancţionate de Consiliul Audiovizualului pentru reflectarea neechilibrată a anumitor concurenţi electorali.

Comentarii