Ştiri

Sursa imaginii: captură video/realitatea.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

10 Dec. 2019 / 16:07

Deputaţii PAS şi-au asumat public mai multe angajamente, privind respectarea drepturilor omului

Deputaţii fracţiunii PAS susţin că în Republica Moldova drepturile omului nu sunt respectate. În acest context, ei şi-au asumat nişte angajamente publice, prin care îşi propun să promoveze şi să respecte drepturile omulului. Deputata PAS, Doina Gherman a declarat că astăzi va înregistra o iniţiativă legislativă prin care femeile care s-au aflat în concediu de îngrijire a copilului vor beneficia de ajustarea pensiei, indiferent de anul în care s-au pensionat.

„Mă voi îngriji ca în acest Parlament legile să fie nediscriminatorii şi corecte pentru toţi”, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă, Doina Gherman.

Un alt deputat PAS, Sergiu Livinenco afirmă că în Republica Moldova nu există o justiţie corectă care ar asigura respectarea drepturilor omului. Totuşi, el a dat asigurări că va întreprinde măsurile necesare, ca sistemul din justiţie să nu rămnă aşa cum este în prezent.

„Încercările noastre de a iniţia acest proces complex şi complicat ca să ajungem la situaţia în care să vedem o justiţie corectă, echitabilă nu a vut efectele scontate, pentru că foştii parteneri din PSRM s-au speriat de direcţia foarte clară în ceea ce priveşte realizarea acestui deziderat de ajunge la o justiţie corectă şi au dat jos Guvernul. Angajamentul nostru ferm este că noi nu vom lăsa ca în Republica Moldova sistemul de justiţie aşa cum este el în prezent”, a concluzionat Sergiu Litvinenco.

Referindu-se la drepturile minorităţilor etnice, deputatul PAS, Radu Marian a declarat că instituţiile publice trebuie să întreprindă mai multe acţiuni, pentru ca ei să conveţuiască armonios cu majoritatea populaţiei. În acest sens, el a anunţat că va depune un amendament la Legea Bugetului prin care va include o linie separată de finanţare pentru studierea limbii române de către minorităţile etnice, în special pentru funcţionarii publici. Totodată va propune mărirea bugetului Agenţiei Relaţii Interetnice pentru a putea angaja până la 50 de mediatori comunitari, comparativ cu 33 câţi sunt în prezent.

 „Cel mai important lucru pe care vrem să-l facem în raport cu minorităţile etnice este să îi ajutăm să se integreze mai bine, iar asta are legătură directă cu educaţia în limba română şi vom depune eforturi în acest sens şi să iniţiem programe care i-ar ajuta mai bine să înveţe limba română şi vor avea şanse mai mare la angajare atât în sectorul privat cât şi în sectorul public”, a specificat Radu Marian.

Nici drepturile persoanelor cu dizabilităţi nu sunt respectate în totalitate. 80 la sută din această categorie de persoane nu au un loc de muncă şi se confruntă cu disciminare din partea societăţii, susţine deputatul PAS, Dan Perciun.

 „Noi ne angajăm până în 2023 să majorăm ponderea cheltuielilor în PIB pentru persoanele cu dizabilităţi până la 2%. Această majorare va avea loc treptat. Noi vom opta pentru 1,5 pentru bugetul din 2021, ceea ce înseamnă în termeni reali până la 800 de milioane de lei în plus, alocate de către stat pentru servicii sociale, pentru alocaţii şi pensii pentru persoane cu dizabilităţi”, a precizat Dan Perciun.

Iar, Oazu Nantoi a criticat situaţia „dramatică” la capitolul drepturile omului, din zona de Est a Republicii Moldova. El susţine că autorităţile din Republica Moldova nu au intervenit în mai multe cazuri de rezonanţă.

„Mă refer la situaţia cu grupul Ilaşcu. Republica Moldova nu a făcut nimic pentru ca aceste persoane Ilie Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov –Popa să fie eliberaţi din temniţele transnistrene. Doar Ilie lascu a fost eliberat graţie faptului că a fost depus dosarul la CEDO şi Federaţia Rusă a crezut că în schimbul eliberării, Ilie Laşcu va retrage dosarul de la CEDO şi colegii lui vor fi eliberaţi. (...). Vadim Pisari, a fost împuşcat în spate de aşa-zisul pacificatorul rus de pe Nistru, şi nu a fost pedepsit. Tinerii cu cetăţenie din RM sunt impuşi să se înroleze în aşa zisă armată transnistreană, procesul de rusificare forţată a devenit mult mai agresiv chiar în raport cu perioada sovietică”, a spus Oazu Nantoi.

În acest context, el a declarat că fracţiunea PAS se obligă să utilizeze toate pârghiile parlamentare pentru respectarea fundamentală a drepturilor omului, inclusiv în stânga Nistrului.

 

Comentarii