Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

20 Apr. 2019 / 17:11

Dialogurile transnistrene au ajuns la Bruxelles

Dialogurile transnistrene au ajuns la Bruxelles. Peste 20 de jurnalişti, activişti şi formatori de opinie au mers în centrul european al UE pentru a discute cum să apropie ambele maluri ale Nistrului. Ideea de a crea o platformă de dialog a fost pusă în practică de către Institutul Pentru Iniţiative Strategice, relatează Mesager.

„Soluţionarea conflictului dintre noi depinde în primul rând de comunicare. E important să ne învăţăm să dialogăm, să fim parteneri şi să ne înţelegem fără vreo preconcepţie”, a declarat jurnalistul din Tiraspol, Evghenii Zubov.

„Colegii din regiunea transnistreană sunt receptivi, îi interesează şi pe ei ce se întâmplă în Republica Moldova şi cu siguranţă află multe chestii noi”, a menţionat jurnalistul Dorin Galben.

„Am reuşit să aflu de la prima sursă care este politica Uniunii Europene în regiunea noastră, tot ce ţine de Moldova şi Transnistria. Uniunea Europeană are o viziune pe termen lung, are o strategie, însă există şi anumite situaţii când această politică este limitată pentru că dialogul dintre actorii politici este un rezultat al atitudinii dure a Uniunii Europene faţă de Federaţia Rusă”, a spus sociologul din Tiraspol, Igor Şornikov.

„Important este să fim realişti să înţelegem în acelaşi timp că lucrurile nu se pot schimba peste noapte, şi să facem paşi lenţi dar siguri pentru ca locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului să aibă oportunităţi mai bune”, a declarat fundaţia est-europeană, Andrei Brighidin.

Participanţii Dialogurilor Transnistrene au avut ocazia să discute cu experţii organizaţiei Carnegie Europe, care au studiat minuţios conflictul transnistrean.

„Pentru soluţionarea paşnică a conflictului, este foarte important ca ideile să circule de jos în sus. Acest proces de dialog este foarte important”, a declarat cercetătorul din Carnegie Europe, Tomas de Waal.

„La etapa actuală doar un cerc destul de limitat de oameni se ocupă cu reglementarea conflictului transnistrean. Ideea noastră a fost ca societatea civilă de pe ambele maluri ale Nistrului, jurnalişti, formatori de opinie ar putea crea o atmosferă mult mai benefică reglementării conflictului”, a declarat directorul executiv IPIS, Vladislav Kulmisnki.

Realităţile de pe ambele maluri au fost discutate şi cu ambasadorul Moldovei la Uniunea Europeană. Eugen Caras a menţionat că mulţi cetăţeni din stânga Nistrului beneficiază de regimul liberalizat de vize, iar peste 55 la sută din export este direcţionat către UE.

„Lucrurile astea sunt atrăgătoare pentru populaţia din stânga Nistrului şi sunt deci nişte lucruri foarte reale. Lucrurile astea au un impact favorabil şi ele trebuie să continue”, a declarat ambasadorul Moldovei în UE, Eugen Caras.

Proiectul Dialoguri Transnistrene a fost susţinut financiar de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

„Credem că astfel de vizite contribuie la informarea tuturor participanţilor proiectului asupra proceselor care se întâmplă în relaţia Republicii Moldova cu partenerii ei externi. În procesul de negocieri în cadrul 5 plus 2”, a spus specialistul de programe PNUD Moldova, Andrei Darie.

Uniunea Europeană este observator în cadrul formatului de negocieri 5 plus 2, din care mai fac parte şi Statele Unite ale Americii, Rusia, Ucraina, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, şi părţile moldovenească şi transnistreană.

Comentarii