Ştiri

Sursa imaginii: agora

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

26 Mar. 2019 / 17:15

Discuţii la Preşedinţie privind crearea unei coaliţii de guvernare

Preşedinţii formaţiunilor care au acces în Parlament, cu excepţia Partidului Şor, au purtat astăzi discuţii cu preşedintele Igor Dodon în vederea formării unei majorităţi parlamentare. După întrevederea cu Igor Dodon, şefii de partid au făcut declaraţii pentru presă.

Partidului Socialiştilor din Republica Moldova(PSRM), prima formaţiune care a discutat astăzi cu preşedintele a chemat la responsabilitate colegii din Parlament.

„Despre poziţia noastră l-am informat şi pe domnul preşedinte. Cred că lucrurile rămân foarte clare. Aşteptăm reacţia colegilor noştri şi îi chemăm la responsabilitate. Să lase toţi ambiţiile proprii, politice, funcţii. Să începem să discutăm. Nu poţi să vorbeşti despre ceva dacă nu începi discuţiile”, a declarat Zinaida Greceanîi, preşedinta fracţiunii parlamentare a PSRM.

Totodată, Greceanîi a declarat că PSRM nu a venit cu propuneri de funcţii, deşi formaţiunea deţine cele mai multe mandate şi are tot dreptul să o facă.

Cât despre oferta Blocului ACUM cu privire la crearea unui guvern minoritar în frunte cu Maia Sandu, preşedinta PSRM a declarat că acestea sunt „declaraţii populiste”. Potrivit Zinaidei Greceanîi, nu este raţional să se discute despre funcţii până la începerea negocierilor.

„Noi o să începem negocierile şi o să facem sau cedări, sau înţelegeri cu partidele politice, care au ajuns în Parlament”, a mai spus Zinaida Greceanîi.

Ulterior la Preşedinţie, pentru discuţii cu Igor Dodon au venit fruntaşii PDM – Vlad Plahotniuc, Pavel Filip şi Andrian Candu. După întrevedere liderul democraţilor Vlad Plahotniuc a spus că Partidul Democrat din Moldova este deschis în continuare pentru discuţii cu toate partidele parlamentare în vederea creării unei coaliţii majoritare.

„În cadrul acestor discuţii, şeful statului a remarcat blocajul politic în care este astăzi Republica Moldova. PDM este gata şi deschis dialogului cu toate formaţiunile  politice, cu toate partidele care doresc să evite criza politică ca consecinţă economică şi socială ce urmează să fie în Moldova urmare acestui blocaj”, a spus Vlad Plahotniuc.

Liderul democrat a spus că partidul său „are intenţia de a forma cât mai curând posibil o majoritate parlamentară” pentru stabilizarea situaţiei în ţară.

La ora 16:00 la Preşedinţie au venit şi liderii blocului ACUM însoţiţi de mai mulţi deputaţi. După discuţiile cu Igor Dodon, co-preşedinţii blocului politic ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase au declarat că au prezentat preşedintelui poziţia blocului şi pachetul de legi propus pentru deoligarhizarea statului. 

„Blocul ACUM spune că întâi trebuie să fie deoligarhizată ţara, după care evident pot fi rezolvate celelalte probleme cu care se confruntă cetăţenii. Am anunţat anterior despre proiectele de legi privind deoligarhizarea statului, azi am spus clar că ne putem asuma guvernarea în cadrul unui guvern minoritar, după ce se votează preşedintele Parlamentului propus de blocul ACUM. Blocul nu are suficiente voturi pentru a asigura un vot confortabil pentru Guvern, dar suntem singura formaţiune credibilă în faţa UE”, a declarat Maia Sandu.

După discuţiile purtate cu liderii politici preşedintele Igor Dodon a a anunţat că dacă partidele nu vor ajunge la un compromis, pe data de 2 aprilie îi aşteaptă din nou la Preşedinţie. 

„Mă bucur că toţi liderii pe care i-am invitat au dat dovadă de maturitate şi oameni de stat şi îi felicit. Vreau sa constat că toate forţele politice au spus că nu doresc anticipate. Am simţit disponibilitatea de a evita anticipatele. Fiecare vede sub diferite forme constituirea acestei majorităţi, dar ţine de fiecare partid în parte cum va avea loc aceasta. Ar fi bine să găsească posibilitatea să discute între ei”, a spus Igor Dodon.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în Parlament au intrat 35 de deputaţi PSRM, 30 de la PDM, 26 din partea Blocului ACUM, şapte de la Partidul Şor şi trei deputaţi independenţi.

Comentarii