Ştiri

Sursa imaginii: gds.ro

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

24 Mai 2019 / 10:58

Europarlamentare 2019: Cetăţenii români din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urnele de vot

Cetăţenii români din Republica Moldova îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European în ziua de duminică 26 mai. Potrivit ambasadorului României la Chişinău Daniel Ioniţă, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 36 de secţii de votare, dintre care 12 în capitală. În aceeaşi zi, potrivit deciziei autorităţilor de la Bucureşti, se va desfăşura şi un referendum consultativ.

Ambele scrutine se vor desfăşura în cadrul aceloraşi secţii de votare, care vor fi deschise la ora 7.00 şi îşi vor încheia activitate ala ora 21.00.

Ambasadorul român Daniel Ioniţă a specificat că pentru a-şi exercita dreptul de vot, cetăţenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil şi să aibă 18 ani împliniţi.

„Fac un apel, prin intermediul dumneavoastră, către toţi alegătorii, să se asigure că deţin documente de identitate valabile sau, în caz contrar, să facă de urgenţă demersurile necesare fie pentru înlocuirea, fie pentru preschimbarea acestor documente înainte de data scrutinului. În ziua votului misiunile noastre diplomatice nu vor elibera documente”, a declarat Daniel Ioniţă.

De asemenea, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă a atenţionat că cetăţenii români care încă nu şi-au ridicat paşapoartele o pot face astăzi la Consulatul României. În ziua alegerilor, Consulatul României nu va elibera acte.

Fiind întrebat ce s-ar putea schimba după alegerile în parlamentul european, ambasadorul a menţionat importanţa acestor alegeri pentru ţările Parteneriatului Estic din care face parte şi Republica Moldova, precum şi misiunea ce îi revine noului legislativ European de a adopta bugetul Uniunii Europene. 

Cu referire la referendumul consultativ, diplomatul român a precizat că cei ce vor dori să participe la plebiscit vor urma să răspundă la întrebările afişate pe buletine: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”, „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

În acest an, în Chişinău vor fi deschise 12 secţie de votare, inclusiv una în Durleşti. Centre de votare vor mai fi deschise la Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căuşeni, Anenii Noi, Bardar şi Călăraşi, Cahul, Cantemir, Leova, Cimişlia, Giurgiuleşti, Bălţi, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Soroca, Telenesti şi Ungheni.

Alegerile în Parlamentul European se desfăşoară începând din data de 23 mai. Primii au votat cetăţenii britanici şi cei olandezi. Astăzi, dreptul la vot este exercitat de cetăţenii din Cehia şi Irlanda.

Comentarii