Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

23 Aug. 2019 / 12:00

Flashmob în faţa Preşedinţiei

Un flashmob a fost organizat astăzi în faţa Preşedinţiei de către Partidul „Uniunea Salvaţi Basarabia”, cu ocazia a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, prin care a fost anexată Basarabia de către URSS. Uniunea Salvaţi Basarabia au venit să îi dăruiască preşedintelui Igor Dodon o hartă a României Mari, pe suport de lemn, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Un pact criminal prin care a fost împărţită Europa, iar una din consecinţele cele mai durute pentru Basarabia este că nici astăzi consecinţele acestui pact nu au fost reparate pentru noi, iar Republica Moldova rămâne a fi parte a lumii ruse. Am adus preşedintelui Igor Dodon o hartă a României Mari, care se vede foarte exact până la Pactul Ribbentrop-Molotov, Basarabia noastră era parte integrantă a României, a Europei”, a declarat liderul Partidului „Uniunea Salvaţi Basarabia”, Valeriu Munteanu.

Atât timp cât membrii partidului au fost în faţa Preşedinţiei, nimeni din cadrul instituţiei nu a ieşit cu o reacţie.

Publicarea de către Guvernul Rusiei a protocolului secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea acestuia, a sporit diviziunile între ruşii care cred că URSS nu avea la acea vreme altă alternativă decât să încheie acest pact cu Germania nazistă şi cei care consideră că el i-a dat aripi lui Hitler să invadeze Polonia şi să declanşeze al Doilea Război Mondial, relatează agenţia EFE într-o corespondenţă transmisă de la Moscova. Guvernul rus a decis să-l publice şi să fie expus de Arhiva Federală odată cu împlinirea a 80 de ani de la semnarea lui la Moscova, la 23 august 1939. Documentul cuprinde trei clauze, respectiv împărţirea Finlandei şi a celor trei state baltice, o clauză privind Polonia şi una privind Basarabia.

Conform surselor istorice, Germania şi-a declarat totalul dezinteres faţă de teritoriul Basarabiei, dorit de sovietici, şi astfel nu a avut obiecţii faţă de eventuale modificări ale graniţei aici în favoarea Uniunii Sovietice. Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a dat asigurări că URSS a semnat pactul pentru a-şi garanta securitatea. Istorici occidentali, inclusiv germani, condamnă pactul.

Comentarii