Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

03 Dec. 2019 / 11:39

Fracţiunea PPPDA propune instituirea unui moratoriu asupra Legii Miliardului

Fracţiunea Platforma Demnitate şi Adevăr vine cu o propunere legislativă ce prevede instituirea moratoriului asupra implementării Legii Miliardului.

Deputaţii propun ca acest moratoriu să fie instituit şi să funcţioneze până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare şi recuperare a banilor furaţi. Totodată, Alexandru Slurari a declarat că speră ca acest moratoriu să se transforme în anularea legii.

„Proiectul bugetului pentru 2020, propus de Guvernul Dodon, prevede ca cetăţenii Republicii Moldova să contribuie la achitarea banilor furaţi tot de la ei. În acest context, se impune intervenţia Parlamentului în vederea stopării emisiunii obligaţiunilor de stat destinate garanţiilor, pentru creditele de urgenţă şi achitării acestora din bugetul de stat”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Amintim că, în luna august 2016, Guvernul Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruţi din sistemul bancar au fost transformaţi în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul preşedinte Nicolae Timofti.

Prin convertirea garanţiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligaţiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Comentarii