Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

11 Mai 2019 / 10:11

Franco Frattini: Dialogul dintre Chişinău şi regiunea transnistreană trebuie să continue

Anul 2018 a fost unul semnificativ şi productiv la capitolul medierii anumitor probleme din stânga Nistrului. Asta a declarat viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, după întrevederea cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, care efectuează o vizită de lucru la Chişinău. La rândul său, Frattini a menţionat că dialogul dintre Chişinău şi regiunea transnistreană trebuie să continue, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit viceprim-ministrei pentru Reintegrare, cele mai elocvente realizări sunt apostilarea diplomelor de studii, preschimbarea permiselor de conducere, asigurarea accesului fermierilor la terenurile agricole, precum şi înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană.

Cristina Lesnic a specificat că în discuţia cu Franco Frattini a reiterat faptul că nu trebuie admisă nici o acţiune unilaterală.

Cristina Lesnic a răspuns jurnaliştilor că Chişinăul cere asigurarea unei vizite a reprezentanţilor negociatorilor şi mediatorilor din formatul 5+2 la depozitul de muniţii de la Cobasna, din stânga Nistrului. Ea a precizat că acest subiect a fost abordat şi la întrevederile de anul trecut şi la cea de astăzi.

„Am abordat problema legată de depozitul de muniţii şi armament din Cobasna, am solicitat să ne mişcăm în continuare pe problema drepturilor omului şi inclusiv accesul oamenilor care protejează sau care sunt însărcinaţi să monitorizeze, dar şi să asigure protecţia drepturilor omului în regiune. La fel, am discutat şi problema liberei circulaţii pentru că este unul rămas în agendă din pachetul Berlin”, a spus Cristina Lesnic, citată de Mesager.

Potrivit reprezentantului OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, dialogul dintre Chişinău şi regiunea transnistreană trebuie să continue, iar acţiunile trebuie să fie întreprinse doar în interesul cetăţenilor. Frattini a declarat că în prezent se discută posibilitatea unei vizite în formatul 3+2 (mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare) în regiune.

„Responsabilitatea OSCE este să încurajăm şi să susţinem procesul, dar nu putem să substituim părţile –cele care dialoghează, care vin cu idei, cu soluţii şi propuneri. Eu sper că părţile se vor uita spre viitor, nu spre trecut. Eu reiterez în discuţiile mele cu autorităţile de la Tiraspol subiecte ce ţin de Varniţa, depozitul de armament din regiunea transnistreană, acele subiecte foarte importante şi la care înţeleg îngrijorarea aici”, a menţionat Franco Frattini.

Administraţia de la Tiraspol a decis să introducă vinietă pentru şoferii de pe malul drept al Nistrului. Pentru a putea circula în regiunea transnistreană, şoferii vor trebui să achite circa 100 de euro pe an, relatează Radio Moldova Actualităţi. Cristina Lesnic a declarat că Chişinăul nu aplică taxe pentru şoferii din regiunea transnistreană şi a numit sistemul aplicat de către administraţia de la Tiraspol unul bizar pentru că se aplică per persoane, dar nu per vehicul. Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a spus că va solicita detalii de la reprezentanţii Tiraspolului referitor la acest subiect.

Precizăm că reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, efectuează o vizită de două zile la Chişinău şi Tiraspol, pentru discuţii cu oficialii de rang înalt de la Chişinău şi conducerea politică de la Tiraspol.

Comentarii