Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Politic

04 Feb. 2019 / 15:37

Gürol Sökmensüer, ambasadorul Turciei la Chişinău, interviu exclusiv pentru Radio Moldova

Cu ocazia consemnării a 27 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Turciei la Chişinău, Gürol Sökmensüer, a acordat un interviu corespondentului special al Radio Moldova Actualităţi, Anatol Caciuc.

Excelenţă, cooperarea bilaterală dintre Republica Turcia şi Republica Moldova au fost bune chiar de la stabilirea relatiilor diplomatice, acum 27 de ani. Oricum, în ultimii anii acestea s-au intensificat pe toate dimensiunile, inclusiv politică şi economică. Cărui fapt se datorează această apropiere între ţările noastre?

Cum aţi menţionat, relaţiile diplomatice între Moldova şi Turcia au împlinit 27 de ani. Cu această ocazie mulţumesc postului de Radio Naţional pentru interesul manifestat pentru acest eveniment şi posibilitatea de a împărtăşi priorităţile noastre pe care le vom implementa în curând.

Republica Moldova a declarat Independenţa în august 1991, iar în decembrie Turcia a recunoscut această declaraţie, ca pe data de 3 februarie 1992 să fie stabilite relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Turcia. Or, 27 de ani e un timp atât de scurt, încât nu putem reflecta profunzimea relaţiilor noastre, deoarece istoria comună a popoarelor noastre interacţionează încă din secolul 16. Cu timpul, legatura istorică şi culturală dintre noi a devenit mai puternică. Ne face foarte fericiţi faptul că Moldova acordă o mare importanţă relaţiilor cu noi.

Prin această prietenie veche, în ultimii ani, atitudinea autorităţilor din Turcia ca şi a autoritaţilor din Republica Moldova, ţin de abordările faţă de cooperarea dintre ţările noastre. Prin acest mod s-a efectut o accelerare semnificativă, iar în ultimii 15 ani anterprenorii turci şi diplomaţia umanitară a devenit o putere regională importantă. O gamă largă de ajutoare politice, economice, comerciale, culturale şi de dezvoltari multelaterale au fost făcute atât în Moldova, cât şi în multe regiuni ale lumii.

După doi ani foarte productivi în relaţiile moldo-turce, cu vizite la nivel înalt, cu forumuri ale oamenilor de afaceri, mă refer la anii 2017 - 2018, cu ce este completată agenda de cooperare dintre Republica Turcia şi Republica Moldova ?

După cum aţi menţionat, în anii 2017-2018 au avut loc multe întrevederi la nivel înalt,cu preşedintele Repubicii Moldova, İgor Dodon, cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cu ministrul Afacerilor İnterne, Alexandru Jizdan şi cu mai mulţi politicieni care au venit în vizită în ţara noastră. La fel şi oficialii din Turcia au vizitat Republica Moldova. Prim-ministrul, Binali Yildirim, viceprim-ministrul, Hakan Çavuşoğlu au venit în vizită în Moldova în anul 2017.

În acest context, putem spune că pe viitor agenda noastră de cooperare va fi încarcată. Noi am încheiat procedurile protocolului care a fost semnat la Chişinău pe 17 octombrie 2018, ca cetăţenii ambelor ţări să poată călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Acest acord urmează să intre în vigoare în curând. Astfel, cetăţenii Turci şi ai Moldovei vor putea călători cu buletinul de identitate în timpul apropiat. Cred că această vizită a fost unul din cei mai buni indicatori importanţi de prietenie cu Moldova şi va continua cu bună voinţă mai departe.

Noi avem în prioritate finalizarea procedurilor care urmează să intre în vigoare în timpul apropiat, bazate pe acordurile încheiate în perioada acestei vizite.

Anul trecut, în cadrul vizitei la Chişinău a preşedintelui Turciei, Tayyip Erdogan a fost semnată declaraţia privind stabilirea unui parteneriat strategic dintre Republica Moldova şi Republica Turcia. A fost elaborat şi un plan de acţiuni care urmează să fie implementate ?

Parteneriatul Strategic este un concept care permite cooperarea bilaterală, regională şi internaţională, care întăreşte legăturile de solidaritate şi prietenie pentru ambele părţi. În cadrul acestui document este stabilit Consiliul de Cooperare Strategică la nivel înalt, care va stabili strategia relaţiilor în toate domeniile, va promova dezvoltarea proiectelor de cooperare şi va supraveghea ca aceste proiecte să fie implementate. De asemenea, în cadrul Consiliului va fi creat Grupul Strategic de Planificare Comună pentru a invoca schimbul de opinii politice, domenii de cooperare, determinarea proiectelor. Acest grup se va aduna o data la doi ani cu co-preşedinţi din partea Ministerlui de Externe şi vor prezenta raportul Consiliului Suprem. După această vizită, Moldova a intrat în perioada electorală care e importantă. Ca o ţara prietenoasă, prioritatea noastră este ca perioada electorală să se desfăşoare corect, în mod democratic, cinstit şi să prezinte voinţa poporului moldovenesc. După finalizarea alegerilor şi după înfiinţarea Guvernului, Consiliul de Cooperare Strategică la nivel înalt şi Grupul Strategic de Planificare Comună vor începe să lucreze pentru interesele comune ale ambelori ţări.

Volumul schimburilor comericial-economice dintre ţărie noastre este în creştere, conform statisticii. Aceasta - graţie implementării Acordului de Liber Schimb dintre Turcia şi Moldova, intrat în vigoare acum mai bine de doi ani sau au fost şi alţi factori, care au influenţat pozitiv acest proces ?

Pe 1 noiembrie 2016 a intrant în vigoare Acordul de Liber Schimb, care oferă acces nelimitat, fără restricţii tarifare la importul pe piaţa produselor Turciei, eliminarea taxelor vamale. Acesta a fost implemenat pentru interesul comun al companiilor celor două ţări care vor coopera şi interesul comun va fi mai avantajos faţă de ţările terţe. Prin urmare Acordul de Liber Schimb a influenţat creşterea volumulul comerţului. La doi ani după intrarea în vigoare a Acordului, volumul schimburilor comerciale din ambele ţări a crescut până la 465 mln de dolari. Conform datelor statistice ale Moldovei, pentru anul trecut, în 11 luni volumul schimburilor comerciale a ajuns la 394 milione de dolari. La sfârşitul anului, sperăm să vedem o cifră mai mare a volumului comerţului comparativ cu cel din 2017. Eu cred că unul din factorii efectivi al acestei creşteri se datorează vizitelor la nivel înalt şi cu contribuţia presei. Companiile din Turcia şi Moldova sunt interesate de cooperare reciprocă. Consolidarea terenului comercial legal şi susţinerea politicii a fost întodeauna un element facilitat şi încurajat. În timpul apropiat, în Istanbul se va deschide un Oficiu de Comerţ al Moldovei. Acesta va fi un pas important în creşterea comerţului bilateral. Creşterea investiţilor turceşti în Moldova în fiecare an ne arată că oamenii de afaceri din Turcia au încredere în climatul investiţionar al Moldovei.

Cooperarea cu UTA Găgăuzia este una constantă. În acest sens este o strategie de susţinere a dezvoltării regiunii sau acest ajutor vine la solicitarea autorităţilor de la Comrat ?

În anul 2018, în Găgăuzia am implementat foarte multe proiecte. Fiecare dintre aceste proiecte este produsul multor ani de muncă şi eforturi grele şi cel mai important e ca toate aceste produse sunt pe baza unei prietenii puternice. În timpul vizitei, preşedintele Turciei, personal a participat la inaugurarea mai multor proiecte şi aceasta a fost un exemplu extraordinar de prietenie şi frăţie între Turcia şi Găgăuzia. Unul din cele mai importante proiecte implementate prin intermediul TIKA (Agenţia de Cooperare şi Coordonare din Turcia) este construcţia şi furnizarea echipamentului Centrului Medical şi Diagnostic „Aziz Sancar”. Cu 56 de paturi, acest spital e unul dintre cele mai moderne centre medicale nu numai din Găgăuzia, ci din toată Moldova. Se vor oferi serviciile de tomografie, ultrasunete, radiologie, pediatrie, oncologie.

Un alt proiect important implementat în Comrat prin intermediul TIKA este gradiniţa „Nasretin Hoca”, unde se va preda limba găgăuză şi limba de stat a Moldovei.

În afară de TIKA, municipalităţile noastre au stabilit o relaţie prietenoasă cu Gagauzia. Municipalitatea din Altindag (raion în Ankara) a construit în Ankara un Centru pentru tineret şi un astfel de Centru a fost construit şi în Găgăuzia. La fel a fost renovată Casa de Cultură din Comrat, pentru ca rudele noastre din Gagauzia să poată păstra cultura de sute de ani a Gagauziei. Municipalităţile noastre nu se limitează doar la activităţile din Komrat. De exemplu, în Ceadâr-Lunga a fost construit un azil pentru bătrâni. Ca să revenim la întrebarea dumneavoastră, Turcia, sau mai bine zis Anatolia, a fost un teritoriu unde pe parcursul a sute de ani diferite culturi, religii, origini etnice au existat sub acelaşi acoperiş. Pentru noi fiecare identitate şi fiecare comunitate e preţioasa. Comunităţile care şi-au pastrat identitatea merită apreciere şi sprijin.

Neamul nostru găgăuz cu mândrie ţine la cultura, istoria şi limba comună, prin aceasta ne face şi pe noi să ne simţim mândri.

Este esenţial ca Găgăuzia să continuie eforturile de dezvoltare umăr la umăr cu Moldova şi cu Chişinăul. Noi am fost şi vom fi o ţară ca frate şi prieten pentru Moldova, pentru Găgauzia şi vom continua să oferim susţinearea în toate domeniile. Desigur, această susţinere se desfăşoară prin evaluarea noastră şi în cadrul unui program amplu. Dar dacă autorităţile Găgauziei sau chiar poporul găgauz au anumite cerinţe de la noi, noi încercăm să satisfacem cerinţele pe care le evaluam în cereri urgente.

Pentru când este preconizată deschiderea Consulatul Turciei la Comrat şi care vor fi reperele de activitate a acestei misiuni diplomatice ?

Au fost finalizate procesele legale legate de deschiderea Consulatului General la Comrat, acordul fiind aprobat de către autorităţile Moldovei. Consulatul general va avea funcţia de reprezentant, fiind un următor pas către viitor. La etapa actuală, se caută o clădire potrivită pentru acest consulat. Procesul va fi finalizat într-un timp scurt şi scopul nostru este ca să funcţioneze chiar în 2019. Consulatul general va fi ca o uşa deschisă spre Turcia pentru poporul găgăuz şi pentru cetăţenii turci care vor să aiba afaceri în Găgăuzia. Va fi ca un îndrumător şi susţinător al cetăţenilor. Scopul nostru principal e să susţinem cooperarea Găgăuziei cu Moldova, menţinerea unităţii şi integrităţii.

Comentarii