Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

13 Iul. 2020 / 17:46

Guvernarea, acuzată că tolerează ilegalităţile comise în stânga Nistrului

Actuala guvernare tolerează ilegalităţile comise de regimul separatist din stânga Nistrului. Declaraţia aparţine deputaţilor Partidului Acţiune şi Solidaritate ( PAS), care spun că autorităţile ar închide ochii la deciziile unilaterale ale Tiraspolului, totul pentru ca şeful statului Igor Dodon să-şi asigure un scor bun în campania din toamnă. De cealaltă parte, instituţia prezidenţială califică declaraţiile ca fiind fără temei şi susţine că cei de la PAS atunci când au fost la guvernare nu s-au remarcat prin nimic în ceea ce priveşte rezolvarea diferendului transnistrean. Mai mult, în cadrul unei discuţii telefonice cu Igor Dodon, aşa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că jumătate dintre posturile de control au fost deja demontate, relatează Mesager.

„Actuala guvernare, mai exact preşedintele Dodon, foarte des vorbeşte despre suveranitate, despre Constituţie, faptul că el ar fi garantul Constituţiei, dar când vine vorba de problema transnistreană sau cu atât mai mult când vine vorba de prezenţa militarilor ruşi în regiunea transnistreană, preşedintele Dodon ia apă în gură”, declară deputatul PAS Mihai Popşoi.

Şi Partidul „Pro Moldova” a emis o declaraţie prin care cere începerea negocierilor oficiale cu Federaţia Rusă pentru retragerea trupelor şi muniţiilor din regiunea transnistreană. În replică, contactată de Moldova 1, şefa serviciului presă al Preşedinţiei, Carmena Sterpu, a declarat că partidele de dreapta nu ar fi fost capabile niciodată să ofere soluţii adecvate şi realiste pentru problema transnistreană, ci doar au accentuat-o. Totodată, instituţia accentuează că, cităm, „abordările radicale au dus la provocarea conflictului de pe Nistru în 1992 şi la tensiuni repetate de atunci încoace. Cei de la PAS au fost la guvernare în 2019 şi nu s-au remarcat prin nimic concret cu privire la regiunea transnistreană, iar astăzi provoacă doar în mod steril spiritele înainte de alegeri”, citat încheiat.

„Niciodată politicienii de dreapta nu au fost capabili să ofere soluţii adecvate şi realiste pentru problema transnistreană, ci doar au accentuat-o, iar abordările radicale au dus la provocarea conflictului de pe Nistru în 1992 şi la tensiuni repetate de atunci încoace. Cei de la PAS au fost la guvernare în 2019 şi nu s-au remarcat prin nimic concret în ceea ce priveşte regiunea transnistreană, iar astăzi provoacă doar în mod steril spiritele înainte de alegeri”, se mai arată în comunicatul de presă emis de Preşedinţie.

Cât priveşte punctele ilegale de control instalate în zona de securitate, reprezentanţii PAS declară că acest lucru s-ar fi făcut tocmai pentru a-i asigura lui Dodon voturi în cadrul alegerilor prezidenţiale, afirmaţie catalogată de preşedinţie drept zgomot de fundal. În acelaşi timp, şeful statului, Igor Dodon, a discutat luni la telefon cu Vadim Krasnoselski, care a precizat că Tiraspolul a instalat, în total, 31 de astfel de posturi, însă după ridicarea stării de urgenţă în regiunea transnistreană, jumătate dintre acestea au fost demontate. Totuşi, aşa-numitul lider spune că restul posturilor nu vor fi scoase atât timp cât situaţia epidemiologică nu se va îmbunătăţi. Şeful statului, Igor Dodon, spune că toate aceste subiecte vor fi abordate în cadrul întrevederii bilaterale cu Krasnoselski, care ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iulie.

Amintim că în perioada stării de urgenţă, Tiraspolul a instalat ilegal peste 30 de posturi în jurul localităţilor aflate sub controlul autorităţilor constituţionale, iar încercările observatorilor militari din Forţele Mixte de Pacificare de a se deplasa la faţa locului, pentru a documenta regulamentar încălcările, au fost blocate de fiecare dată de către partea transnistreană. Recent, Comisia Unificată de Control a anunţat că partea transnistreană a refuzat să examineze, la şedinţa structurii, subiectul legat de efectuarea unei analize complexe a situaţiei din zona de securitate. Nu a fost găsită o soluţie nici pentru deplasarea observatorilor militari pentru cercetarea posturilor instalate ilegal.

Comentarii