Ştiri

Sursa imaginii: cotidianul.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

22 Mai 2020 / 11:52

Guvernul iniţiază o reformă administrativ-teritorială

Guvernul a iniţiat elaborarea conceptului unei noi reforme administrativ-teritoriale. Despre aceasta anunţă premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook. El spune că-şi doreşte o reformă după modelul celei din 2003, anulată ulterior de guvernarea comunistă, relatează Moldova 1.

Premierul menţionează că avem cel mai mare aparat administrativ local per capita în toată Europa, sute de primării cu mai puţin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie iraţional pentru întreţinerea a mii de funcţionari, iar, cel mai grav, nici serviciile prestate cetăţenilor în asemenea circumstanţe nu au cum fi de calitate, mai opinează prim-ministrul.

„Avem cel mai mare aparat administrativ local per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puţin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie iraţional pentru întreţinerea a mii de funcţionari. Cel mai grav e că nici serviciile prestate cetăţenilor în asemenea circumstanţe nu au cum fi de calitate. Fireşte, nici de-o autonomie financiară a APL nu poţi vorbi, când în primărie ai mai puţin de 100 de oameni care lucrează, iar agenţi economici - 1-2”, a menţionat Ion Chicu pe Facebook.

Şeful Cabinetului de miniştri îşi propune revenirea la o nouă structură administrativ-teritorială în 2023.

Amintim că, spre finele anului 2018, reprezentanţii Guvernului Filip anunţau printr-un comunicat de presă despre finalizarea lucrului asupra unui nou concept de reformă administrativ-teritorială şi, totodată, a unei viziuni privind eficientizarea structurilor publice.

Conceptul în cauză urma să stea la baza elaborării reformei administrativ-teritoriale şi avea ca obiectiv principal menţinerea serviciilor publice cât mai aproape de necesităţile oamenilor.

Autorii acelui concept constatau că peste 90 la sută din primării nu ar avea capacitate umană suficientă pentru a face faţă sarcinilor şi a presta servicii de calitate, dar nici financiară şi, de aceea, activează doar din transferuri de la bugetul de stat.

Aceiaşi autori propuneau mai multe soluţii pentru creşterea capacităţilor instituţionale, fiscale şi sociale ale administraţiei publice, precum şi o serie de opţiuni de dezvoltare economică şi socială a localităţilor din Republica Moldova.

Comentarii