Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

09 Iul. 2020 / 10:40

Guvernul Chicu şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru cele patru proiecte de lege

După trei şedinţe plenare amânate din lipsă de cvorum, Guvernul condus de prim-ministrul Ion Chicu şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului astăzi, 9 iulie, pentru patru proiecte de legi ce prevăd modificări la bugetul de stat. La şedinţă au fost înregistraţi 51 de deputaţi. Potrivit Zinaidei Greceanîi, opoziţia are la dispoziţie 72 de ore pentru a înainta o moţiune de cenzură.

Potrivit prim-ministrului, asumarea de răspundere a fost posibilă graţie creşterii cu aproape 200 de milioane de lei a veniturilor în bugetul de stat în iunie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„În iunie 2020, veniturile bugetului de stat au fost deja mai mari ca cele din iunie 2019 cu aproape 200 milioane de lei. Dacă luăm în consideraţie şi celelalte componente ale bugetului public naţional, chiar mai bine de 300 de milioane de lei. În aceste condiţii, constatând şi necesităţile majore de suport pe care le are economia şi cetăţenii, Guvernul a decis să vină cu o rectificare rapidă, dar asumată de buget. Trebuie să fim operativi în acordarea suportului şi anume din acest considerent am decis să mergem pe calea angajării răspunderii”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu în cadrul şedinţei plenare.

Modificările operate la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar rezidă, în principal, în necesitatea stimulării financiare a personalului medical antrenat în activităţi de supraveghere, control şi tratament al infecţiei COVID-19. Astfel, salariile medicilor vor fi dublate, iar majorările vor avea loc în trei etape. Modificarea va intra în vigoare din 1 septembrie 2020 şi va avea implicaţii asupra a circa 4500 de salariaţi. Cheltuielile necesare, în valoare de 40 milioane de lei, sunt prevăzute în proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2020.

Totodată, conform modificării Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, persoanele în etate a căror pensie nu depăşeşte 3000 de lei şi beneficiarii alocaţiilor de stat vor primi un ajutor unic de 700 de lei. În total, de acest ajutor vor beneficia aproximativ 660 de mii de pensionari. În acest scop, în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul curent au fost prevăzuţi 466,3 milioane de lei. Potrivit modificărilor propuse, veniturile şi cheltuielile din bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2020 vor depăşi 24 miliarde de lei.

Şi urmaşii personalului medical care au decedat în lupta cu infecţia COVID-19 vor avea dreptul la indemnizaţii.

Cabinetul de miniştri şi-a angajat răspunderea şi pentru rectificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020. Potrivit modificărilor, bugetul de stat pentru acest an va fi suplimentat cu 52 de milioane de lei la partea de venituri. În acelaşi timp, Guvernul a propus şi majorarea cu un miliard 283 de milioane a cheltuielilor. În mod prioritar, acestea din urmă vor fi direcţionate spre domeniile de ocrotire a sănătăţii şi protecţie socială. Deficitul bugetar va fi acoperit din ajutorul macrofinanciar acordat de Uniunea Europeană, emisia hârtiilor de valoare şi alte surse identificate de autorităţi. Datoria de stat va constitui peste 78 miliarde de lei şi se va majora cu patru miliarde de lei.

Premierul Ion Chicu şi-a prezentat discursul pe fundalul nemulţumirilor manifestate de către deputaţii din fracţiunile PAS şi Platforma DA care au intrat astăzi în sala şedinţelor plenare fără a se înregistra. La solicitarea deputaţilor din opoziţie de a se expune pe marginea ordinii de zi, preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a solictat opinia şefului Direcţiei juridice a Parlamentului.

„Sunteţi în sală, dar dacă nu v-aţi înregistrat, cum să vă ofer cuvântul pentru ordinea de zi? Domnul Creangă, vă rog”, a spus Zinaida Greceanîi.

„Doamnă preşedintă, înregistrarea deputaţilor în registru este pentru evidenţa de a achita plata pentru şedinţă. În cazul în care nu este înregistrat, nu va primi plata, dar în rest, dacă este prezenţa în sală, este deliberativă”, a declarat şeful Direcţiei juridice, Ion Creangă.

„Este prezenţa în sală, este deliverativă. Dar cum să includem în ordinea de zi dacă deputaţii nu s-au înregistrat? Eu asta v-am întrebat, nu de plata salariilor”, a menţionat Zinaida Greceanîi.

„Deputaţii urmează să se înregistreze”, a intervenit deputatul PSRM Vladimir Bolea, preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi.

„În situaţia creată, noi considerăm că este corectă decizia Parlamentului de a asculta prim-ministrul”, a adăugat Ion Creangă.

Nemulţumiţi, deputaţii din opoziţie au scandat „Ruşine!” şi „Afară!”, în timp ce premierul a început să prezinte proiectele de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.

„Azi am asistat la un spectacol de prost gust, la o acţiune ruşinoasă, asumarea ruşinii din partea Guvernului Dodon. Nu era necesară asumarea. Cei 51 de deputaţi care au participat la acest circ trebuie să răspundă pentru discreditarea parlamentarismului. În aceste 72 de ore nu vom face moţiune de cenzură pe subiecte sociale, să stea liniştit Guvernul. Săptămâna viitoare vom semna o moţiune de cenzura şi vom propune colegilor de la PAS”, a declarat într-o conferinţă de presă deputatul Platformei DA şi vicepreşedintele Parlamentului Alexandr Slusari.

„Nu există niciun un motiv pentru asumarea răspunderii de către prim-ministru şi aceste proiecte de legi ar fi putut intra în procedură obişnuită. Să fie discutate, examinate, să facem propuneri şi ulterior să fie aprobate. Vom examina dacă merită sau nu să facem moţiune de cenzură. Cel mai probabil că nu, deoarece sunt măsuri sociale, dar vom examina depunerea moţiunilor şi pe alte domenii”, a declarat liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu.

PDM, potrivit liderului său Pavel Filip, apreciază proiectele asumate de Guvern şi consideră asumarea răspunderii de către Guvern drept una „absolut legală”.

„S-a venit cu proiecte bune. Opoziţia s-a alimentat politic pe aceasta situaţie. Nu îşi bat capul de cetăţeni, dar se gândesc la ratingurile politice. Înţeleg grupul Candu, care vrea instabilitate politică, dar nu îi înţeleg pe cei din PAS şi Platforma DA. Guvernul şi-a asumat răspunderea absolut legal, este un instrument acordat de Constituţie, iar ceea la ce am asistat nu este decât un teatru al absurdului”, a declarat într-o conferinţă de presă deputatul Pavel Filip, preşedintele PDM.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă, a scris că „poporul a obţinut astăzi victorie”. „Victoria cetăţenilor a fost astăzi posibil graţie cvorumului asigurat de majoritatea parlamentară. Este o victorie a cetăţenilor în raport cu Alianţa Haosului Sanu-Candu-Plaha-Şor, care şi astăzi au boicotat şedinţa Parlamentului, au încercat să boicoteze proiectele de legi pentru oameni”, se arată în mesajul postat de Corneliu Furculiţă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, partidele de opoziţie au la dispoziţie 72 de ore pentru a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului în cazul în care nu sunt de acord cu legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea.

Comentarii