Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

14 Noi. 2019 / 13:27

Guvernul Ion Chicu a primit votul de încredere din partea Parlamentului

Cabinetul de miniştri condus de Ion Chicu a primit votul de încredere din partea a 62 de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova. În cadrul discursului său din plenul Parlamentului, Ion Chicu a prezentat atât programul de guvernare, cât şi lista Cabinetului de miniştri.

Componenţa Guvernului:

Sergiu Puşcuţă - vicepremier, ministrul Finanţelor;

Alexandru Flenchea - vicepremier pentru reintegrare;

Anatol Usatîi - ministrul al Economiei şi Infrastructurii;

Pavel Voicu - Ministru de Interne;

Fadei Nagacevschi - ministrul al Justiţiei;

Aureliu Ciocoi - ministrul de Externe;

Victor Gaiciuc - ministru al Apărării;

Corneliu Popovici - ministru al Educaţiei, culturii şi cercetării;

Viorica Dumbrăveanu - ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale;

Ion Perju - ministru al Agriculturii.

„Ţara se află în prag de iarnă şi este total nepregătită pentru aceasta. Mai sunt 32 de zile lucrătoare până la sfârşitul anului, iar ţara nu are nici măcar la nivel de proiect un buget pentru anul viitor. Criza politică declanşată cu câteva zile în urmă poate avea repercusiuni extrem de grave pentru toate domeniile social-economice din ţară de acest lucru suntem conştienţi cu toţii, că orice zi de prelungire a acestei crize va agrava şi mai mult situaţia ţării. Iată de ce, decizia de a solicita amabilitatea Dumneavoastră de a examina chestiunea cu privire la instituirea unui nou Guvern am luat-o împreună cu colegii mei, prezenţi în sală, după semnarea de către preşedintele Republicii Moldova a decretului privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministrul al Republicii Moldova ”, a declarat Ion Chicu în plenul Parlamentului.

„Domnule candidat la funcţia de prim-ministrul, aţi venit într-o perioadă foarte grea pentru Republica Moldova, rolul Dumneavoastră este să apreciaţi situaţia politică, economică din ţară, după precedentul Guvern care era foarte politizat. Succesul Guvernului este desigur succesul ţării. Noi ca fracţiune avem multe proiecte sociale şi sperăm la susţinerea Dumneavoastră şi sperăm să avem o conlucrare constructivă şi să nu blocaţi iniţiativele noastre aşa cum a fost până în prezent, numai pentru că aceste iniţiative le-a propus fracţiunea Partidului Şor. Puteţi să vă bazaţi pe sprijinul nostru, doar în cazul în care politicul nu va influenţa asupra deciziilor Dumneavoastră, şi proiectele vor fi principale pentru ţară şi vor fi în folosul fiecărui cetăţean. Noi ne vom abţine de la vot, pentru că credem că alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie pentru ţară”, a declarat deputatul Partidului Şor, Denis Ulanov.

„PDM s-a pomenit în situaţia de a alege în două rele. Sau alegeri anticipate şi aruncăm ţara în haos, sau un Guvern minoritar. În ultimele zile am avut zeci de discuţii cu membrii noştri de partid, cu susţinătorii noştri şi voi puncta câteva chestiuni: ţara are nevoie de guvernare, anul 2019 este un an pierdut pentru Republica Moldova. Prima jumătate de an ne-am mişcat încet pentru că nu am avut un nou Guvern după alegerile parlamentare, o altă jumătate de an a fost haos pentru că a fost Guvernul ce a fost, şi eu continui să cred că fostul Executivul va intra in istoria Republicii Moldova drept unul cele mai slabe guverne de la independenţă încoace. Decizia fostului Guvern de a pleca de la conducere atunci când ţara are nevoie cel mai mult de guvernare, este un act total iresponsabil a unor politicieni cărora le pasă de oameni mai puţin, decât de propria campanie electorală pentru prezidenţiale. Au majorat taxe şi impozite, au generat scumpiri de energie electrică şi alte servicii şi au ales să plece. Considerăm iresponsabili şi neserioşi politicienii care cred că guvernarea e o joacă şi că poţi face pauze după bunul tău plac. Nu mai avem timp de pierdut ca să organizăm o noua rundă de alegeri, deşi poate era o resetare a clasei politice. Majoritatea acestui Guvern propus, sunt foşti colegi şi ar fi ciudat să spun că nu sunt profesionişti. Dacă am fi fost la guvernare probabil am fi propus aceleaşi persoane la unele ministere”, a declarat deputatul Partidului Democrat, Pavel Filip.

„Demult nu am asistat la o învestire atât de palidă, pe alocuri leşinată şi lipsită de suflet. Probabil aşteptarea lui Ion Chicu, încă din august, să preia funcţia asta, a fost foarte la consumat, de aceea noi trebuie să constatăm un lucru, toată încercarea de a ambala acest Guvern într-o haină tehnocrată nu ţine. Un alt regret este că, din păcate, trei instituţii din stat vor ajunge să fie coordonate de un singur om – Igor Dodon. Preşedinţia ţării, preşedinţia Parlamentului şi în câteva minute funcţia de premier”, a declarat vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu.

„Noi ştim, cunoaştem tot ce se urmăreşte, desigur că fracţiunea Platforma DA, probabil şi tot Blocul ACUM, niciodată nu va susţine acest Guvern plahocrat de origine dodonistă. Noi ne adresăm către toţi cetăţenii să nu cadă în deznădejde. Lupta nu este pierdută şi cu capul sus noi vom aplica toate metodele posibile şi imposibile pentru a nu transforma Moldova în moşia cuiva şi vom lupta pentru a schimba situaţia în foarte scurt timp. Acest Guvern nu vine pe mult timp şi nu va trece nici un an şi Republica Moldova va fi liberă”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari.

„Nu noi am decis să dăm foc la propria casă, dimpotrivă noi am reacţionat de fiecare dată ca nişte pompieri atunci când trebuia să tempereze emoţiile, lipsa de diplomaţie şi bun simţ al unor personaje din Blocul ACUM. Noi le-am oferit toate pârghiile, tot cabinetul de miniştri, de la ministere, agenţii până la ultima structură guvernamentală, ei au colţat în funcţiile cheie rude, membri de partid, persoane cu probleme de integritate şi au ambalat întreaga garnitură cu CV şi diplome de Havard”, a declarat deputatul PSRM, Adela Răileanu.

Potrivit procedurii, preşedintele Republicii Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, numeşte Guvernul. În termen de trei zile de la data numirii Guvernului, prim-ministrul, viceprim-miniştrii, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual jurământul de învestire, în faţa preşedintelui Republicii Moldova.

Învestirea noului Guvern vine după ce marţi, 12 noiembrie, cabinetul de miniştri în frunte cu Maia Sandu a fost demis în urma moţiunii de cenzură înaintate de Partidul Socialiştilor. Pe parcursul zilei de miercuri, şeful statului, Igor Dodon, a desfăşurat consultări cu fracţiunile parlamentare, iar la sfârşitul zile a semnat decretul de desemnare a lui Ion Chicu la funcţia de prim-ministru.

Comentarii