Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Politic

30 Iun. 2020 / 13:40

Guvernul va veni în Parlament cu rectificări la buget

Guvernul va veni în Parlament cu rectificări la buget, cheltuielile fiind estimate la un miliard de lei. Asta după ce coaliţia de guvernare a propus mai multe initiaţive, printre care dublarea salariilor medicilor, compensaţii pentru angajaţii instituţiilor de forţă în cadrul programului Prima Casă şi sporirea subvenţiilor pentru agricultori. În cadrul unui briefing, deputatul socialist Vladimir Golovatiuc şi democratul Nicolae Ciubuc s-au arătat siguri că majoritatea deputaţilor vor susţine iniţiativele, pe motiv că sunt proiecte sociale, relatează Moldova 1.

„Se propune majorarea de aproximativ două ori a salariilor pentru cadrele medicale, cu 30% va creşte salariul de la 1 septembrie, iar de la 1 ianuarie anul viitor cu încă 30%. O altă majorare - de 40% - va veni în prima jumătate a anului viitor. În Parlament deja a ajuns proiectul de lege ce prevede ca moştenitorii lucrătorilor medicali care au decedat din cauza COVID-19 să primească compensaţii. 50% din salariul mediu al persoanei decedate va primi unul dintre soţi, 75% - copiii şi 50% - părinţii”, a declarat Vladimir Golovatiuc.

Totodată, în proiect vor fi incluse mai multe măsuri de susţinere a mediului de afaceri şi proiecte sociale. Astfel, 660 de mii de pensionari care au o pensie de până la 3000 lei vor primi câte 700 de lei fiecare. De asemenea, se propune majorarea fondului de subvenţionare a agricultorilor cu 100 milioane de lei.

„În condiţiile climaterile destul de dificile în care au activat agricultorii în acest an, dar şi datoriile la subvenţionare pentru anul trecut, cumva s-a creat o presiune asupra acestui fond. Respectiv, am venit cu această iniţiativă ca acest fond să fie majorat cu 100 de milioane. Alte 100 de milioane vor merge la suplinirea fondului de garantare a creditelor”, a menţionat Nicolae Ciubuc.

Coalitia de guvernare a mai decis lansarea programului Prima Casă 6, prin intermediul căreia angajaţii instituţiilor de forţă vor primi compensaţii de 100% din valoarea locuinţei, ceea ce înseamnă că dobânda va fi achitată integral de către stat. Cheltuielile pentru aceste initiaţive ar urma să fie acoperite din creşterile veniturilor la buget, dar şi din împrumutul de 100 milioane de euro de la UE. Potrivit coaliţiei de guvernare, condiţiile de acordare a banilor au fost agreate, iar până la sfârşitul lunii iulie, banii vor ajunge în ţară.

Comentarii