Ştiri

Sursa imaginii: presedinte.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

23 Aug. 2019 / 16:45

Igor Dodon după şedinţa CSS: Contractul de concesionare a Aeroportului Chişinău va fi reziliat

Contractul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău va fi reziliat, iar dreptul de gestiune a acestuia va fi întors statului. Despre asta a anunţat preşedintele Igor Dodon, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia s-a discutat acest subiect. Potrivit preşedintelui, cota de 95% din capitalul „Avia Invest” nu a fost înstrăinată. Proprietarii companiei au rămas aceiaşi, iar investitorul străin, compania NR Investments, care s-a arătat interesată să cumpere acţiunile Avia Ivest, a fost preîntâmpinată şi îndemnată să renunţe la tranzacţie, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Acordul a fost semnat în toamna anului 2013. În spaţiul public se vorbeşte foarte mult că Aeroportul a fost vândut, nu a fost vândut, a fost cedat dreptul de gestiune unui investitor privat pe o perioadă de 49 de ani, pentru ca să vină în schimb cu o investiţie de 244 de milioane de euro. În opinia noastră, a CSS, la momentul semnării Acordului, există suspiciuni rezonabile că statul a fost prejudiciat. În acordul de concesiune a fost indicat că investitorul privat are dreptul să perceapă de pe fiecare pasager suma de 9 euro, doar anul trecut numărul de pasageri în Aeroportul Chişinău a fost de 2,8 milioane de pasageri, doar în 2018 investitorul privat a acumulat din contul pasagerilor peste 24 de milioane de euro. Înmulţiţi suma la 49 de ani şi veţi ajunge la suma de aproape un miliard de euro care sunt achitaţi din contul oamenilor (…) A fost sau nu cedat dreptul de concesiune la o altă  companie? Nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest, adică sunt aceiaşi proprietari ai companiei. Mai mult decât atât, este blocată posibilitatea de a ceda cotele în capitalul la Avia Invest, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a precizat că există două posibilităţi pentru ca statul să poată rezilia contractul de concesionare a Aeroportului Chişinău. În primul caz, organele de anchetă ar trebui să demonstreze că s-au comis ilegalităţi, iar în cel de-al doilea caz – să fie demonstrat că nu a fost îndeplinit programul de investiţii pe care şi l-a asumat „Avia Invest”.

„În opinia noastră, contractul urmează şi trebuie reziliat. Fiecare persoană care a fost implicată atunci, funcţionari de stat, trebuie chemaţi şi întrebaţi cu ce ocazie au semnat contractul acesta, care a fost interesul. Eu nu mă refer acum la o mulţime de alte încălcări care au fost la momentul concursului şi semnării contractului. Conform contractului, trebuia să investească în prima şi a doua etapă, perioada 2014-2018 - 160 milioane de euro, ei raportează că au investit 78 milioane de euro, dar aici trebuie să se clarifice specialiştii, să facă un audit, pentru că există unele suspiciuni rezonabile că o parte din bani au venit din furtul miliardului. De aceasta se ocupă inclusiv organele de anchetă. Noi o să întoarcem înapoi Aeroportul, mă refer la dreptul de gestionare, pentru că el şi aşa este de stat”, a menţionat Igor Dodon.

Compania Avia Invest, deţinută anterior de omul de afaceri Ilan Şor, a preluat în concesiune Aeroportul Chişinău în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani. Amintim că „Avia Invest” urma să fie cumpărată de compania „NR Investments Ltd”, condusă de Nathaniel Rothschild.

Tot astăzi, deputatul PPDA Igor Munteanu, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă care investighează privatizarea proprietăţilor publice, a declarat că în cadrul Comisiei au fost constate ilegalităţi în procesul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău şi vor fi declanşate mecanismele pentru a putea stabili nulitatea contractului de concesionare. 

Comentarii