Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

10 Iul. 2020 / 18:29

Igor Dodon este gata să poarte discuţii cu PAS şi Platforma DA

O decizie privind demiterea Guvernului poate fi luată doar în cadrul unui format politic larg. Şeful statului, Igor Dodon, susţine că este gata să poarte discuţii cu reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi ai Platformei Demnitate şi Adevăr (DA) alături de Partidul Socialiştilor din Moldova (PSRM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM). Între timp, Platforma DA declară că săptămâna viitoare va depune totuşi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, iar lidera PAS, Maia Sandu, spune că pentru demiterea Executivului trebuie căutate voturi la PDM, ultimii însă afirmă că nu vor accepta un astfel de scenariu, relatează Mesager.

„O formulă de a schimba actualul Guvern este următoarea: coaliţie largă PSRM, PDM, Maia Sandu şi Andrei Năstase. Într-o formă de acest tip, da, e posibil. Nu e vorba de o coaliţie, e vorba de o discuţie în format larg. Dialog cu partidele de opoziţie este posibil. Tot timpul am fost deschis. Eu le-am spus: „Aveţi ce spune, intraţi”, însă cu partidele oligrahice nu am ce discuta”, a declarat şeful statului, Igor Dodon.

Între timp, Platforma Demnitate şi Adevăr insistă pe demiterea Guvernului Chicu şi spune că formaţiunea este gata să îşi asume guvernarea.

„Această moţiune va fi înregistrată. Vom discuta cu colegii să stabilim când anume vom depune această moţiune, dar acest Guvern trebuie să plece pentru că e un Guvern catastrofă, a eşuat. A doua opţiune ar fi ca acest Guvern să-şi dea demisia, pentru că am auzit în repetate rânduri ce spunea domnul Chicu. Eu nu cred că Chicu vrea să mai rămână acolo. Dacă şi-a pierdut majoritatea în Parlament, orice Guvern din lumea asta pleacă”, a declarat deputatul Platformei DA Vasile Năstase.

În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că pentru demiterea Guvernului Chicu, dar şi pentru numirea unui alt Executiv nu sunt suficiente voturi, iar în privinţa aceasta trebuie purtate discuţii cu cei din PDM. Pe de altă parte, democratul Nicolae Ciubuc a declarat la emisiunea „Moldova în direct” de la Moldova 1 că formaţiunea pe care o reprezintă nu va susţine moţiunea de cenzură propusă de cei de la Platforma DA.

„Noi nu vedem posibilă votarea sau susţinerea unei astfel de moţiuni. Regretăm în continuare că cei din opoziţia veritabilă, care cu adevărat au luptat, au valori care stau în spatele lor, valori pro-europene, se lasă ghidaţi de nişte jocuri care nu le aparţin lor. Sforile sunt trase în altă parte şi este regretabil acest lucru”, a declarat Nicolae Ciubuc.

Vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că formaţiunea sa va pregăti o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, pe care o va depune săptămâna viitoare.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie înregistrată în Parlament sunt necesare semnăturile a 26 de aleşi ai poporului, iar pentru ca Guvernul să fie demis, documentul trebuie votat de majoritatea parlamentară. În prezent, partidele de la guvernare, PSRM şi PDM, au 50 de mandate, iar unele proiecte legislative sunt susţinute şi de deputatul independent Alexandru Oleinic.

Comentarii