Ştiri

Sursa imaginii: captură video/realitatealive.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

10 Aug. 2020 / 09:54

Igor Dodon: Salut decizia CCM, întârziată, dar necesară

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, salută decizia din 6 august a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova (CCM) în care aceasta s-a pronunţat asupra rolului şefului statului în cadrul procedurii de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru. Potrivit preşedintelui, deşi decizia CCM este una întârziată, aceasta este necesară.

„Salut această decizie. O consider întârziată, dar necesară. Preşedintele nu poate fi suspendat pe cinci minute şi transmise competenţele speaker-ului sau prim-ministrului, cum se proceda în timpul guvernării lui Plahotniuc. Ceea ce s-a întâmplat în anii 2017-2018 a fost un lucru ilegal, când preşedintele ţării prin decizia CCM a fost suspendat temporar din funcţie pentru a se permite semnarea decretelor în absenţa sa. Întârziată de ce, pentru că şi Comisia de la Veneţia a spus despre acest lucru încă în iunie-iulie anul trecut. CCM în sfârşit prin decizia sa a pus punct la acest subiect. Important că acest lucru este clar în această decizie de săptămâna trecută”, a specificat Igor Dodon.

Şeful statului s-a expus şi asupra procedurii de înaintare a candidaturii prim-ministrului de către Parlament.

„CCM a spus un lucru foarte important - majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură pe care preşedintele trebuie să o accepte. Conform regulamentului Parlamentului, majoritatea parlamentară se anunţă la şedinţa Parlamentului, nu semnarea a 51 de deputaţi în cabinet la nu ştiu cine”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit şefului statului, în actualul Parlament crearea unei majorităţi formalizate în şedinţa Parlamentului fără participarea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova este practic imposibilă.

„Tot CCM a specificat că, dacă preşedintele nu acceptă această candidatură, se începe procedura constituţională, ceea ce înseamnă că 67 de deputaţi trebuie să voteze pentru suspendarea preşedintelui. Nicio şansă în acest Parlament. Chiar dacă se întâmplă acest lucru, peste 30 de zile trebuie să aibă loc referendumul la care pentru demisia preşedintelui trebuie să semneze cel puţin plus un vot faţă de numărul care a votat pentru preşedinte cu patru ani în urmă. Adică 836 de mii de oameni, ceea ce este de asemenea imposibil în această situaţie”, a mai declarat Igor Dodon.

Amintim că CCM a stabilit printr-o decizie emisă la 6 august că, în cazul în care preşedintele refuză să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, această situaţie trebuie soluţionată prin prisma art. 89 din Constituţie, care prevede suspendarea din funcţie şi demiterea şefului statuli. Potrivit hotărârii CCM, în sensul art. 98 al. 1 din Constituţie, marja discreţionară a preşedintelui Republicii Moldova la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru este limitată.

Comentarii