Ştiri

Sursa imaginii: unimedia.info

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

15 Aug. 2019 / 20:00

Ilan Şor a rămas fără imunitatea de parlamentar

Ilan Şor a rămas fără imunitatea de parlamentar. Decizia a fost luată astăzi în plenul Parlamentului unanim de cei prezenţi în sală. Votul a venit în urma unui demers în acest sens din partea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

„La acest moment procuratura dispune de probe concludente în ceea ce priveşte implicarea lui Ilan Şor în comiterea infracţiuniii imputate. Stimaţi deputaţi, efectuarea acţiunii de urmărie penală în acest caz şi ridicarea imnunităţii deputatului Ilan Şor ar putea să ne ducă spre identificarea complicelor şi beneficiarilor, sunt necesare efectuarea unor acţiuni urgente”, a spus Dumitru Roibu, procurorul general interimar în plenul Parlamentului.

Retragerea imunităţii fostului primar de Orhei a fost examinată în cadrul comisiei parlamentare, unde a fost adoptată cu opt voturi pentru şi zero împotrivă.

Reprezentanţii Partidului Şor sunt de părerea că retragerea acestei imunităţii este o răzbunare politică.

„Vreţi să demonstraţi cum distugeţi sistemic opoziţia. Puteţi continua. Noi, însă, am propus o cale care poate să producă un efect. Nu vă ajunge voinţă politică să semnaţi proiectul nostru de eliminare a imunităţii parlamentare şi să-l dezbateţi în şedinţă plenară, să-i arătaţi poporului că nu vă e frică”, a spus deputatul Partidului Şor, Denis Ulanov.

„Noi am audiat câteva persoane care au povestit cum în două săptămâni, de la 14 până la 26 noiembrie, într-o veselie, Ilan Şor, cu încă două persoane, membrii Consiliului de administrare, au împărţit 24 din 24 de ore, fără odihnă, fără sâmbătă şi duminică, creditele erau transferate din BEM la Banca Socială şi Unibank şi înapoi”, a spus Alexandr Slusari, deputat PPDA.

„Imunitatea parlamentară nu este inventată pentru bancheri corupţi, nu este inventată şi nu funcţionează ca şi mecanism, ca şi fenomen, pentru criminali, bandiţi şi hoţi. Imunitatea parlamentară există ca parlamentarii să fie liberi să reprezinte interesul cetăţenilor, alegătorilor, ţării”, a menţionat Vlad Bătrîncea, deputat PSRM.

„Noi vrem într-adevăr să ne clarificăm până la capăt, noi şi astăzi vom vota pentru această propunere a procurorului general. Dar ceea ce se cere şi ceea ce se vrea, lupta aceasta să nu se transforme într-o luptă politică între părţi”, a afirmat deputatul PDM, Dumitru Diacov.

Amintim că, la data de 26 iunie, procurorii anticorupţie au cerut mandat de arestare şi darea în căutare a deputatului Ilan Şor, pe motiv că acesta a încălcat măsura preventivă de control judiciar, în cadrul dosarului privind frauda bancară.

Ilan Şor a fost condamnat în prima instanţă în vara anului 2017, la 7 ani şi 6 luni de închisoare, în dosarul fraudei bancare.

Comentarii