Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

15 Mai 2019 / 13:31

În ce condiţii preşedintele ar putea dizolva Parlamentul

Igor Dodon va semna decretul de dizolvare a Parlamentului şi va numi data organizării alegerilor parlamentare anticipate, dacă până la mijlocul lunii iunie nu vor fi constituite organele de conducere ale Legislativului. Declaraţia a fost făcută astăzi de către Igor Dodon la întrevederea cu ambasadorii acreditaţi în Republica Moldova, potrivit unei postări pe Facebook a preşedintelui.

Am menţionat că dacă pînă la mijlocul lunii iunie nu vor fi constituite organele de conducere ale legislativului, voi fi nevoit să semnez decretul de dizolvare a Parlamentului şi de numire a datei de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. Am subliniat că acest scenariu nu este bun pentru Republica Moldova, dat fiind că există riscuri de stopare a proiectelor investiţionale în infrastructură, apariţia unor riscuri în sistemul bugetar, amînarea creării Guvernului şi a desfăşurării alegerilor locale”, notează preşedintele pe pagina sa de Facebook.

Recent preşedintele Igor Dodon, a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe dacă preşedintele ţării poate dispune de dreptul de a desemna candidatura prim-ministrului în actualele circumstanţe de ordin politic. Astăzi, Înalta Curte a emis o decizie prin care susţine că şeful statului nu poate înainta un candidat pentru funcţia de premier, în lipsa unui Parlament funcţional.
În acest condiţii, preşedintele este convins că, unica soluţie pentru depăşirea crizei politice este numirea conducerii Paralmentului. Declaraţia a fost făcută de către Igor Dodon pentru o agenţie rusă de presă, ca reacţie la decizia Curţii Constituţionale. 

Comentarii