Ştiri

Sursa imaginii: Agora.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

16 Mai 2019 / 18:20

Integrarea europeană este o prioritate strategică a Republicii Moldova, declaraţie

Integrarea europeană şi implementarea Acordului de Asociere este o prioritate strategică a Republicii Moldova. Declaraţiile au fost făcute de oficialii de la noi după ce au participat la mai multe conferinţe şi întruniri între membrii ţărilor Parteneriatului Estic. Astfel, în capitala Belgiei, Bruxelles, timp de două zile, şefii de guvernare, dar şi miniştrii din mai multe state, împreună cu reprezentanţii europeni au abordat principalele realizări în cei 10 de ani colaborare între ţările Parteneriatului Estic şi au abordat realizările planificate pentru următorii ani. La eveniment a participat prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, dar şi Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, relatează Mesager.

După mai multe întruniri, premierul Pavel Filip a menţionat că implementarea agendei de asociere este o prioritate pentru Republica Moldova.

„Datorită acestui proiect politic am obţinut regimul liberalizat de vize, avem semnat un Acord de Asociere cu UE, dar şi un Acord de Liber Schimb. Drept rezultat exporturile noastre au ajuns să se ridice până la 70 la sută orientate pe piaţa europeană. Petiţia noastră este poate un element dintre cele mai importante, ca Parteneriatul Estic să ofere o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat premierul, Pavel Filip.

Oficialii europeni  spun că sunt gata să susţină parcursul european al ţării noastre.

„Aşteptăm ca guvernarea din Republica Moldova să elucideze faptele privind frauda bancară. Pentru implementarea Acordului de Asociere mai sunt domenii unde oficialii din Moldova trebuie să depună eforturi suplimentare”, a menţionat comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate, Johannes Hahn.

„România aşa cum ştiţi are un parteneriat, o comisie specială pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, vom continua să oferim asistenţa noastră pentru ajungerea la obiectivul final, apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a spus ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu.

Oficialii Europeni au trecut în revistă principalele realizări în cei 10 ani de Parteneriat Estic. La reuniune s-a discutat şi despre acţiunile planificate pentru 2020.

„Ne dorim în continuare ca acest parteneriat estic să aducă ţărilor membre schimbări, vom lucra şi mai departe pentru a crea reforme menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor. În special ne vom îndrepta eforturile spre economii, guvernări şi conectivităţi mai puternice”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Republica Moldova este parte a parteneriatului Estic din 2009, care include ţări precum Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina şi Belarus.

Comentarii