Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Politic

20 Noi. 2020 / 15:15

Interviu cu ambasadorul Republicii Letonia în Republica Moldova

Cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Letoniei, Ziua Independenţei, consemnată pe 18 noiembrie, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Letonia în Republica Moldova, Uldis Mikuts, a oferit un interviu jurnalistului de la Radio Moldova Anatol Caciuc.

Domnule ambasador, deoarece realizăm acest interviu cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Republicii Letonia, spuneţi-ne, în primul rând, care este semnificaţia zilei de 18 noiembrie 1918 şi cum este percepută la distanţă de timp?

Data de 18 noiembrie este foarte importantă în istoria ţării mele, deoarece la această dată s-a născut Republica Letonia, să spun aşa, din punct de vedere formal. Pe data de 18 noiembrie 1918, politicienii, reprezentanţii partidelor de la acea vreme s-au reunit în clădirea Operei Letone şi au declarat independenţa ţării. Deci, este un moment istoric, care a precedat mai multe evinimente, procese iniţiate chiar începând cu a doua jumătate a secolului XIX. Atunci apăruse ideea unei ţări noi, bazată pe principiile şi valorile intelectualilor. A fost punctul din care s-a lansat Letonia. Or, a trebuit să treacă ceva timp până să fie formată cu adevărat această ţară de facto. Având la temelie Declaraţia de Independenţă a fost mai uşor să trecem peste perioada ocupaţiei sovietice, după cel de la doilea război mondilal până în anul 1990, când a fost redobândită independenţa. Deci, mă mândresc cu faptul că ţara mea are mai mult de 100 de ani şi vreau să specific că în anul 1990 nu am început un drum nou, ci a fost o continuare. Desigur, au fost mai mulţi factori motivaţionali pentru societate de a valorifica ceea ce ne oferea independenţa, pornind de la renaşterea identităţii noastre naţionale. A fost foarte important acest lucru.

Acest fapt a dus şi la iniţierea procesului de integrare europeană, finalizat în anul 2004, când Letonia a făcut parte din marele val de extindere a UE. Ce schimbări radicale au avut loc în această perioadă, precum şi ulterior, pe parcursul a 16 ani de când ţara Dumneavoastră este membră a UE. Aşteptările au fost îndreptăţite?

Integrarea europeană a însemnat foarte mult pentru Letonia. În primul rând, am spart stereotipurile cum că Letonia nu merită să fie membru plenipotenţiar al UE sau al altor structuri internaţionale, căci, chipurile, se mai află sub influenţa altor ţări. Or, noi am demonstrat că merităm să facem parte din UE, că locul ţării este aici. A trebuit să muncim din greu, să facem reformele necesare, să sincronizăm legislaţia naţională cu cea europeană, dar eforturile au meritat. Acum toată activitatea noastră, pe dimensiunile - politică, economică, socială etc. este în concordanţă cu cea europeană. La fel de importante sunt şi elementele care generează beneficii pentru cetăţeni – libera circulaţie, oportunitatea de a munci în orice ţară din spaţiul comunitar, inclusiv de a lansa o afacere, precum şi valuta comună, euro, care este o comoditate când te afli în altă ţară. Deci, integrarea europeană are multe beneficii, care sunt percepute, în primul rând, de către cetăţeni.

Cooperarea economică este un element important în contextul menţinerii unei bune relaţii între state. Cum apreciaţi cooperarea letono-moldavă pe această dimensiune şi care este impactul pandemiei de COVID-19 asupra acestui proces?

Extinderea cooperării comercial-eocnomice între ţările noastre este o prioritate a mandatului meu de ambasador al Letoniei în Republica Moldova şi atrag o mare atenţie acestui aspect. Până în acest an era o dinamică pozitivă în ceea ce priveşte schimburile comercial-economice. În fiecare an era atestată o creştere de aproximativ 10-15%, lucru care ne bucură foarte mult şi sperăm la o creştere continuă. Tot mai multe produse din Letonia erau exportate pe piaţa din ţara Dumneavoastră şi viceversa – cele moldoveneşti pe piaţa letonă. Dacă e să mă refer la exporturile moldoveneşti, evident, în primul rând plasez vinurile, care sunt înalt apreciate de consumatorii din Letonia şi numărul acestora era în creştere. Este apreciată calitatea, dar şi preţurile, care, la fel, contează. Iar Letonia oferă moldovenilor tradiţionalul balsam şi conserve din peşte afunat, bomboane, ca să dau doar câteva exemple de produse care se găsesc în orice supermarket. Or, în acest an, pandemia a făcut unele corectări. Astfel, ne aşteptăm la o scădere a comerţului cu apoximativ 20-25 %, din păcate. Aceasta se explică şi prin faptul că s-au schimbat puţin priorităţile de consum ale cetăţenilor din care reiese şi necesitătile de produse exportate. Dar fiecare criză oferă şi unele oportunităţi. Acum produsele tradiţionale, care erau exportate în Moldova sunt înlocuite cu unele de alternativă, să spun aşa, în primul rând, pentru domeniul de sănătate sau dezinfectante. Avem ce propune pe piaţa moldovenească şi în aceste condiţii.

Pe parcursul anilor, după stabilirea relaţiilor diplomatice dintre ţările noastre au fost semnate mai multe acorduri de colaborare între administraţiile publice locale. Ce rezultate au fost obţinute în acest domeniu?

Într-adevăr, avem o foarte bună cooperare între administraţiile locale din ţările noastre. Aceasta se realizeză în baza celor aproximativ 30 de acorduri bilaterale pe această dimensiune. Deci, este un cadru juridic eficient. În cea ce priveste aspectul practic, accentul este pus, în primul rând, pe stabilirea relaţiilor de business. Un exemplu ar fi proiectul comun moldo-leton, care presupune crearea unei platforme pentru oamenii de afaceri din Letonia şi Moldova, pe care să-şi poată prezenta ofertele comerciale, produsele destinate pentru export. De asemenea, sunt prezentate şi proiecte investiţionale. Acest proiect este realizat în baza Acordului de colaborare dintre Ministerul Cooperării Regionale al Letoniei şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord din Republica Moldova. Platforma este foarte importantă pentru oamenii de afaceri şi contribuie la extinderea cooperării bilaterale. La fel, vreau să menţionez buna cooperare dintre capitalele ţărilor noastre. Au fost deja semnate mai multe acorduri dintre unele sectoare din Riga şi Chişinău, dar ne dorim o extindere. Recent a fost semnat un contract privind achiziţionarea a 25 de troleibuze din Riga. Nu sunt noi, dar au un preţ avantajos. Sper ca în curând chişinăuienii să circule în aceste troleibuze comode.

Sunt şi domenii în care nu a fost valorificat întregul potenţial existent?

Întotdeauna este loc pentru mai bine. Dar vreau să reiterez că dialogul politic între ţările noastre este la cel mai înalt nivel. Se menţine chiar şi în această perioadă de pandemie şi sper că aşa va fi şi în continuare. De asemenea, este de apreciat cooperarea sectorială, în care letonii împărtăşesc din experienţa lor cu partenerii moldoveni. Începând cu anul 2005, Republica Moldova este inclusă printre ţările prioritare cărora Letonia le acordă sprijin pentru dezvoltare. Până în prezent au fost implementate aproape 80 de asemenea proiecte. Or, am dori să se intensifice cooperarea în domeniul educaţional, să facem mai multe schimburi între instituţii de învăţământ. Sper să ne reuşească acest lucru la anul viitor, după depăşirea crizei pandemice. La fel, un domeniu neexploarat în totalitate ar fi turismul. Avem ce oferi cetăţenilor moldoveni dacă vin în Letonia – este marea, ţara este acoperită de păduri în raport de 50%, sunt multe lacuri, bucătăria letonă este foarte variată. La rândul ei, Moldova are ce arăta turiştilor letoni. Pe lângă turismul vitivinicol mai sunt şi alte oferte. În acest context ar fi bine de restabilit cursa avia Riga – Chişinău, dar totul depinde cât de repede va fi depăşită criza cauzată de COVID-19.

 

 

Comentarii