Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Politic

14 Noi. 2019 / 20:56

Ion Chicu: Reforma Justiţiei va fi implementată în strictă concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia

Reforma Justiţiei va fi implementată în strictă concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Asigurările au fost date de prim-ministrul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova1. Premierul a vorbit şi despre anumite aspecte ce ţin de planificarea Bugetului de Stat pentru anul viitor dar şi despre condiţiile impuse de deputaţii democraţi cu sprijinul cărora a fost învestit noul Guvern.

„Reforma Justiţiei este prioritatea principală a acestui Guvern. Sunt mai multe elemente , nu doar alegerea procurorului general. În august a fost elaborat un concept de reformare a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost propus un mecanism de evaluare externă a procurorilor şi judecătorilor. Acum suntem în situaţia de a ajusta rapid acea viziune de reformare ca să remitem în două-trei zile la Comisia de la Veneţia care se va reuni la începutul lunii decembrie. Dacă primim aviz pozitiv, atunci vor fi create comisii de evaluare, va fi un regulament, în urma activităţii acestor comisii justiţia va fi curăţată de elemente care au compromis-o. Reforma Justiţiei va fi efectuată în strictă concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a declarat Ion Chicu.

Ion Chicu a promis că Guvernul pe care îl conduce va respecta toate angajamentele asumate de republica Moldova pe plan internaţional.

„Guvernul va promova o politică externă echilibrată, vom îndeplini toate angajamentele asumate de republica Moldova faţă de Uniunea Europeană. Acordul de Asociere este unul din documentele principale de care ne vom ghida, prioritatea noastră vor fi interesele republicii Moldova şi acestea pot fi atinse dacă porţi un dialog onest cu partenerii externi. Sunt sigur că atitudinea partenerilor externi faţă de Republica Moldova nu se va schimba”, a specificat prim-ministrul.

Solicitat să comenteze gaura bugetară lăsată de guvernul precedent din care făcuse parte şi Ion Chicu, premierul a spus că aceste declaraţii sunt nişte speculaţii.

„Acestea au fost speculaţii. Situaţia este sub control. Sper că după ce vom face o evaluare a situaţiei să venim spre sfârşit de an cu unele proiecte sociale care să maia ducă un plus de bucurie pentru cetăţenii noştri, pentru cetăţenii care au nevoie de acest suport. Sunt pe rol câteva proiecte importante - indexarea de doua ori pe an a pensiilor. Sunt convins că vom reuşi să-l promovăm, avem acoperire financiară; acordarea suportului persoanelor vulnerabile în perioada rece a anului, vom extinde categoriile de cetăţeni care vor beneficia de acest ajutor, cuantumul îl vom majora până la 500 de lei”, a spus premierul.

Ion Chicu a mai spus că a printre condiţiile discutate cu deputaţii PDM privind acordarea votului în susţinerea noului Guvern sunt promovarea proiectelor sociale, restabilirea proiectelor anulate din varii motive. Premierul a dat asigurări că proiectul „Prima casă” va continua.

Comentarii