Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

30 Iul. 2020 / 14:24

Iurie Reniţă va face un demers către Parchetul European

Procuratura Anticorupţie (PA) a respins, ca fiind neîntemeiată, cererea deputatului Iurie Reniţă în care acesta solicita anularea ordonanţei de refuz în începerea urmăririi penale şi de clasare a procesului penal în dosarul în care figurează preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, precum şi Serghei Iaralov. Deputatul Iurie Reniţă acuză Procuratura Anticorupţie de supunere politică şi anunţă că va înainta un demers oficial către Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kövesi, prin care va solicita examinarea integrală a dosarului. Procuratura Anticorupţie anunţă într-un comunicat că nu comentează declaraţii politice şi îndeamnă actorii politici să renunţe „la retorica prin care se încalcă brutal principiul independenţei procesuale a procuraturii”.

„Toată această poveste cu miros foarte rău ne demonstrează că procuratura, care a „păpat” milioane de euro de la contribuabilii europeni ca să fie reformată şi să devină cu adevărat independentă, a uitat foarte repede de obligaţiuni şi a devenit cea mai dependentă de Dodon şi de gaşca socialistă a acestuia”, a scris într-o postare de pe o reţea de socializare deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr Iurie Reniţă.

În context, Iurie Reniţă a declarat că Procuratura Anticorupţie a respins cererea doar pentru a-l proteja pe şeful statului, Igor Dodon, şi anunţă că va depune un demers oficial la Parchetul European.

„După ce Procuratura Anticorupţie a respins cererea mea doar pentru a-l proteja pe Dodon şi pe prietenii lui, mă văd obligat să fac un demers oficial către Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kövesi, cu solicitarea examinării integrale a dosarului de corupţie şi de trădare de patrie, avându-i în calitate de protagonişti pe Dodon, Plahotniuc şi Iaralov. Cei care s-au obişnuit să folosească cu atâta iresponsabilitate şi ineficienţă banii Uniunii Europene vor trebui să se obişnuiască deopotrivă să dea socoteală în faţa unor procurori europeni cu adevărat independenţi şi echidistanţi”, se mai arată în postarea publicată de Iurie Reniţă.

La rândul său, într-un comunicat de presă, Procuratura Anticorupţie a menţionat că nu comentează declaraţii politice şi a îndemnat actorii politici să renunţe „la retorica prin care se încalcă brutal principiul independenţei procesuale a procuraturii şi se discreditează activitatea organelor de drept”.

„Decizia procuraturii este pasibilă a fi contestată în instanţa de judecată, iar despre acest lucru instituţia de fiecare dată informează părţile interesate. Este un drept procesual şi singura metodă corectă şi legală, caracteristică statelor de drept şi lumii civilizate, şi anume - de a contesta orice hotărâre cu care autorii denunţurilor sunt în dezacord”, se arată în comunicatul citat.

Amintim că, la începutul lunii curente, Iurie Reniţă a solicitat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, anularea Ordonanţei privind refuzul urmăririi penale, emise de Procuratura Anticorupţie, cu privire la înregistrarea discuţiilor dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc şi Serghei Iaralov, ca fiind ilegală. Solicitarea a venit după ce, anterior, Procuratura Generală a dispus neînceperea urmăririi penale cerute de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, dar şi deputatul Iurie Reniţă, care au solicitat verificarea unor imagini video în care apar Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon, iar primul i-ar propune celuilalt o pungă în care se presupune că ar fi fost bani. Instituţia a declarat atunci că materialele publicate în presă nu sunt suficiente pentru autosesizarea structurii de urmărire penală.

Comentarii