Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

20 Aug. 2019 / 09:32

Domnica Manole cere revizuirea hotărârii prin care Vladimir Ţurcan a fost ales preşedinte al CCM

Judecătoarea Domnica Manole a depus o cerere în dimineaţa zilei de marţi, 20 august, prin care solicită revizuire hotărârilor de ieri privind alegerea lui Vladimir Ţurcan în calitate de preşedinte al Curţii Constituţionale a Republicii Moldova (CCM) şi a Liubei Şova drept persoană care va exercita atribuţiile lui Ţurcan în absenţa acestuia, scrie Ziarul de Gardă.

Domnica Manole argumentează solicitarea prin faptul că ulterior procedurii de adoptare a hotărârii „au devenit cunoscute parţial rezultatele manifestării votului secret la alegerea preşedintelui CCM”, existând „suspiciunea rezonabilă că rezultatele votării secrete au fost trucate”.

„Or, suspiciunile care planează în privinţa legalităţii adoptării hotărârilor revizuirea cărora se solicită nu pot fi verificate şi înlăturate în alt mod decât în cadrul procedurii de revizuire”, motivează în demers Domnica Manole.

Solicitarea de revizuire a deciziei Curţii vine după ce judecătoarea Liuba Şova a declarat la un post privat de televiziune că alegerea lui Vladimir Ţurcan în funcţia de preşedinte ar fi fost aranjată şi că votul din 19 august este rezultatul unei decizii luate înainte, relatează Mesager. Magistrata susţine că a primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l propună pe Vladimir Ţurcan pentru funcţia de preşedinte, iar acesta o va numi preşedintă în absenţa lui. Ca urmare a acestei declaraţii, cu o reacţie a venit ministra Justiţiei, Olesea Stamate. Potrivit ei, instituţiile competente trebuie să se autosesizeze imediat şi să investigheze dacă au fost sau nu tentative de a influenţa judecătorii Curţii Constituţionale. Pana atunci însă, Stamate afirmă că informaţia poate constitui temei pentru anularea rezultatelor alegerii preşedintelui CCM, pentru a evita încă o lovitură puternică asupra credibilităţii acestei instituţii.

Comentând declaraţiile făcute d ecolega sa, Vladimir Ţurcan, a afirmat: „Este o reacţie bolnăvicioasă la faptul că ea nu a fost susţinută”, a declarat Vladimir Ţurcan, relatează Radio Moldova Actualităţi, citând tv8.md.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PPDA, Alexandru Slusari, susţine că declaraţiile privind influenţarea votului pentru alegerea preşedintelui Curţii Constituţionale sunt alarmante. „Reiese că cineva  a încercat să influenţeze votul în cadrul Curţii Constituţionale şi a făcut acest lucru cu impertinenţă, urmează ca organele abilitate, organele de anchetă să examineze dacă într-adevăr aşa a fost şi cine este persoana care a venit cu asemenea SMS. Ce ţine de anularea votului, probabil că în asemenea condiţii sunt motive pertinente pentru acest exerciţiu”, a spus Alexandru Slusari, preşedintele fracţiunii PPDA. 

Solicitaţi de Moldova1, liderii celorlalte fracţiuni parlamentare nu au răspuns la telefon pentru a comenta situaţia.

Analistul Ion Tăbârţă susţine că la Înalta Curte trebuie să vină oameni care nu sunt implicaţi politic. „Nu cred că trebuie să se discute în termeni al cui reprezentant din componenţa alianţei trebuie să vină la cârma CCM. Aici trebuie să vină persoane care nu sunt absolut deloc implicate în procesul politic, pentru că unele dintre marele probleme ale CCM a fost problema de credibilitate. Dacă anumite persoane, aceeaşi Manole, Roşca, nu mai spun de Ţurcan, chiar dacă nu mai sunt membri a unui partid politic ei au fost implicaţi într-un proces politic, şi anume în procesul electoral.

„Interesant, dar când toţi cei 35 de exponenţi ai Partidului Socialiştilor au votat pentru învestirea Guvernului, acest fapt nu a fost unul grav, ştirbind şi mai mult încrederea în instituţie? Dar poate numirea în calitate de secretari de stat, adjuncţi şi interimari şi alţi şefi a nănaşilor, cumetrilor, concubinelor, fostelor soţii, nu a ştirbit din imaginea acestor instituţii?”, a menţionat socialistul Vasile Bolea.

Vladimir Ţurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de preşedinte al Înaltei Curţi prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova. Ulterior, au apărut mai multe reacţii

Comentarii