Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Politic

06 Dec. 2019 / 12:50

Parlamentul a aprobat modificări în Legea cu privire la Procuratură

Examenul pentru persoanele care candidează la funcţia de judecător sau procuror în temeiul vechimii în muncă va fi organizat de Institutul Naţional al Justiţiei şi va fi susţinut în faţa Comisiei pentru examenele de absolvire. Parlamentul a aprobat, în două lecturi, în şedinţa plenară de astăzi, modificarea unor acte legislative.

În prezent, respectivul examen este organizat concomitent cu examenul de absolvire a cursurilor de formare iniţială. Prin urmare, examenul de absolvire este susţinut o dată pe an, de regulă, în luna martie, odată cu susţinerea examenelor de absolvire de către audienţii Institutului Naţional al Justiţiei. Potrivit autorilor proiectului, acest lucru creează impedimente nejustificate candidaţilor de a accede în funcţia de judecător sau procuror în temeiul vechimii în muncă.

Deputaţii au mai aprobat o modificare în Legea cu privire la Procuratură ce se referă la condiţiile pe care trebuie să le întrunească persoana care candidează la funcţia de procuror-şef al Procuraturii UTA Găgăuzia. Astfel, candidatul urmează să aibă o experienţă profesională neîntreruptă în domeniul dreptului de 10 ani, dintre care 5 ani în funcţia de procuror sau judecător.

În prezent, legea prevede ca persoana care candidează la funcţia de procuror-şef al Procuraturii UTA Găgăuzia să aibă o experienţă profesională neîntreruptă în domeniul dreptului în ultimii 10 ani. Potrivit autorilor proiectului, aceste prevederi îngrădesc nejustificat accederea persoanelor care candidează la funcţia de procuror-şef al Procuraturii UTA Găgăuzia, iar sintagma ”în ultimii” nu corespunde cerinţelor de calitate a legii, nefiind clar cum va fi calculat termenul de 10 ani: din momentul intrării în vigoare a legii, din momentul anunţării concursului sau din momentul desfăşurării concursului.

Comentarii