Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

09 Dec. 2019 / 12:47

Liderii Blocului ACUM solicită autorităţilor să soluţioneze criza energetică

Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase îşi exprimă îngrijorarea de faptul că Republica Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale la începutul anului viitor, transmite Radio Moldova Actualităţi.

Într-o conferinţă de presă, el a acuzat Guvernul Chicu că tratează cu iresponsabilitate criza aprovizionării cu gaz. Totodată, Andrei Năstase, spune că iniţierea în regim de urgenţă a negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru procurarea unei cantităţi de gaze din Ucraina sau UE, ridică semne de întrebare.

„Se impune crearea de urgenţă a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea Guvernului, sectorului energetic, experţi naţionali şi internaţionali pentru elaborarea unui plan naţional anticriză cu soluţii clare. Cerem autorităţilor statului transparenţă maximă pe acest subiect sensibil pentru toţi cetăţenii noştri. Dacă nu se va ţine cont de sugestiile noastre politice, dacă guvernarea va ignora soluţiile propuse de Platforma Demnitate şi Adevăr şi nu va stinge criza energetică până la 1 ianuarie, lăsând ţara în frig şi întuneric, ne rezervăm dreptul să declanşăm acţiuni masive de protest pentru a determina demisia şi tragerea la răspundere penală a tuturor decidenţilor vinovaţi”, a precizat Năstase.

Totodată, mai mulţi deputaţi ai PAS au depus astăzi o interpelare către Ministerul Economiei şi Infrastructurii prin care solicită răspunsuri urgente şi imediate la întrebările ce ţin de riscul de blocare a furnizării gazelor naturale către Republica Moldova. De asemenea, fracţiunea PAS a depus astăzi şi un demers repetat de audiere în plenul Parlamentului a ministrului Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, pe acest subiect.

„Noi am identificat două soluţii de alternativă: livrarea gazelor în regim revers pe ruta Transbalcanică şi procurarea prin Naftogaz, pe la nordul ţării. Chiar pe 12 noiembrie, ziua când PDM şi PSRM au demis în mod cinic guvernul, noi urmam să finalizăm discuţiile cu operatorii din România, Ucraina şi Bulgaria. După plecarea noastră de la guvernare, discuţiile cu România şi Ucraina s-au blocat. Politica externă dezastruoasă a guvernării lui Dodon (care a adus ofense şi Bucureştiului şi Kievului) pune în pericol securitatea energetică a ţării. Îi rog pe colegii mei din Parlament să-l cheme urgent la raport pe ministrul Economiei şi Infrastructurii pentru a clarifica când vor fi convenite toate detaliile tehnice cu operatorii de gaze naturale din România şi Ucraina”, a scris Maia Sandu pe o reţea de socializare.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, premierul Ion Chicu, a menţionat că membrii PPDA, în loc să pregătească ţara de sezonul rece, încearcă cu disperare să atragă atenţia, pentru ca oamenii să nu uite de ei.

Tot în aceaşi postare, premierul Ion Chicu, spune că deţine informaţii, precum că, liderul PAS, Maia Sandu, ar da târcoale şi prin alte părţi, pentru a zădărnici eforturile guvernului de a soluţiona problemele energetice, inclusiv aprovizionarea cu gaze. Chicu a chemat cetăţenii la calm şi i-a rugat să nu se lase manipulaţi.

Potrivit Mesager, anterior, şeful statului Igor Dodon a dat asigurări că ţara noastră va primi gaze din Federaţia Rusă şi după 1 ianuarie 2020, în acest scop fiind pregătite două modalităţi de furnizare.

„În ceea ce ţine de livrarea gazelor, contractul cu Gazprom-ul presupune ambele scenarii. Este vorba de două scenarii: tranzitul prin Ucraina şi reversul prin coridorul Transbalcanic şi aici vreau să menţionez în ambele cazuri preţul de livrare a gazelor către Republica Moldova este acelaşi, adică dacă va veni gazul prin Ucraina sau va veni gazul Turkish Stream”, a menţionat Igor Dodon.

Acordul dintre Ucraina şi Rusia privind tranzitul de gaz expiră la sfârşitul acestui an. Deocamdată, cele două părţi nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind un nou acord.

 

Comentarii