Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

14 Iul. 2020 / 14:02

Mai multe modificări la Codul electoral, propuse de Promo-Lex

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) trebuie să activeze permanent în cadrul instituţiei, iar desemnarea acestora să fie făcută de toate cele trei puteri în stat, şi nu doar de Parlament, aşa cum este în prezent. Acestea sunt propunerile de modificare a Codului electoral venite din partea Asociaţiei „Promo-Lex” şi prezentate astăzi, 14 iulie, de directorul de programe al acestei organizaţii, Pavel Postică, în cadrul unei consultări publice la Parlament, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Potrivit directorului de programe al „Promo-Lex”, toate prevederile care limitează accesul observatorilor la listele electorale şi cele de subscripţie trebuie să fie scoase din proiectul de lege. Totodată, activitatea observatorilor trebuie să fie permisă şi în perioada preelectorală.

„Dacă analizăm sondajele electorale, vedem că 60% din alegătorii din Republica Moldova îşi creează opiniile despre un scrutin şi pentru cine votează în perioada preelectorală. Atât cultele religioase, cât şi organizaţiile necomerciale sunt parte a societăţii civile. Cultelor religioase le este interzisă agitaţia electorală, iar organizaţiilor necomerciale le este interzisă implicarea sub orice formă în campania electorală. Două prevederi diferite în Codul electoral. Ori interzicem la toţi să se implice sub orice formă, ori le este interzisă agitaţia electorală, pentru că de aici derivă şi retragerea acreditării observatorilor”, a declarat Pavel Postică.

În opinia sa, CEC, precum şi toţi membrii ei trebuie să activeze permanent. De asemenea, ar fi necesar ca numărul membrilor permanenţi să fie redus de la nouă la şapte.

„Reducerea de la nouă la şapte membri permanenţi ar veni cu anumite reduceri la bugetul de stat. La fel, trebuie să fie modificat mecanismul de desemnare a membrilor CEC, ca toate trei puterile în stat să dispună de posibilitate să delege persoane în CEC, şi nu doar Parlamentul. Un membru, ultimul, care este impar, să fie desemnat de preşedinte. În acest fel, instituţia se va spăla de acel aspect politic”, a mai menţionat Pavel Postică.

Amintim că, la 9 iulie curent, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură mai multe modificări la Codul electoral. Iniţiatorii proiectului menţionează că documentul are ca scop realizarea unor adrese ale Curţii Constituţionale şi ajustarea unor prevederi ale Codului electoral la normele Codului administrativ, precum şi perfecţionarea procedurilor electorale.

În context, ieri, 13 iulie, Asociaţia „Promo-Lex” a lansat un apel public prin care a chemat Parlamentul Republicii Moldovei să asigure un proces transparent şi incluziv în examinarea şi adoptarea proiectului de lege privind modificarea legislaţiei electorale cu participarea tuturor părţilor interesate, precum şi să retragă din acest proiect prevederile periculoase pentru organizarea şi desfăşurarea unui proces electoral liber şi corect, activitatea observatorilor electorali şi pentru reflectarea echidistantă şi corectă a campaniei electorale de către mass-media.

Comentarii