Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Politic

26 Mai 2020 / 20:22

Mai mulţi deputaţi au făcut testul la COVID-19

După ce deputatul socialist Vladimir Mizdrenco a publicat pe pagina sa de socializare confirmarea rezultatului pozitiv la COVID-19, deputaţii care au făcut ieri şi astăzi testul la noul tip de virus au fost mai norocoşi, rezultatele lor fiind negative. Aşa ori altfel, Legislativul rămâne în regim de carantină pentru cel puţin 14 zile, transmite Mesager.

În postarea de pe reţeaua sa de socializare, Mizdrenco scrie că se simte bine şi boala decurge asimptomatic. Cu toate acestea, va sta cel puţin 14 zile în autoizolare, sub stricta monitorizare a medicului de familie. Unii deputaţi cred însă că şedinţele Parlamentului ar trebui să aibă loc, cel puţin în format online.

„Ne interesează ca să adoptăm toate condiţionalităţile legate de beneficierea a 30 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Respectiv, acest lucru se poate face printr-o şedinţă obişnuită. Dacă nu e posbil şi vor fi infectaţi mai mulţi din PSRM şi PDM, atunci soluţia este să adoptăm proiectul respectiv şi să votăm acele condiţionalităţi”, susţine Sergiu Litvinenco, deputat PAS.

Cei de la „Pro Moldova” spun că suspendarea şedinţelor s-ar face intenţionat de către coaliţia de guvernare.

„Avem un punct de vedere diferit legat de aceste menajamente cu COVID-ul în Parlament. Sunt cel puţin câteva întrebări, dacă acceptăm că un coleg deputat a fost infectat sau dacă nu acceptăm. În ambele cazuri sunt foarte multe semne de întrebare”, a spus Vladimir Cebotari, deputat „Pro Moldova”

În replică, socialistul Grigore Novac le aminteşte deputaţilor „Pro-Moldova” că nici un ales al poporului nu are imunitate parlamentară în faţa virusului.

„Este regretabil că cei din „Pro Moldova” îşi permit astfel de abordări. Or, ştim că acest virus este necruţător şi nu prea alege, că eşti deputat, ai imunitate. Aici imunitatea parlamentară nu prea merge, dacă vorbim metaforic”, a menţionat Grigore Novac.

„Acei colegi care au trecut acest test şi ne-am informat reciproc, au rezultatul negativ, lucru care ne bucură foarte mult. Însă nu sunt toţi. O bună parte din colegi urmau să treacă testul astăzi dimineaţă. Eu nu vreau să comentez afirmaţiile unor colegi din Parlament, dar mie mi se pare acest lucru un cinism, ieşit din comun să poţi jongla cu sănătatea unor oameni”, consideră Monica Babuc, vicepreşedintă a Parlamentului.

O parte din deputaţii de la PPDA au făcut testul, iar acesta a ieşit negativ.

„Noi trecem. O parte din colegii mei au trecut ieri, au dat negativ. De la noi nimeni parcă nu are. Toţi se simt bine”, a spus Dinu Plângău, deputat al Platformei DA.

Secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu, a declarat că rezultatele testelor vor fi acumulate la secretariat, iar astăzi au fost testate persoanele care au intrat în contact direct cu cei doi deputaţi infectaţi.

„În secreatariat au trecut doar cei care au fost în contact nemijlocit cu domnul Nichiforciuc, adică tot cabinetul PDM. Şi luând în considerare faptul că ieri domnul Mizdrenco a declarat că este infectat, astăzi au fost stabilite persoanele care au fost în contact cu domnul Mizdrenco şi mâine vor fi trecuţi la testare”, a precizat Adrian Albu.

Potrivit unei dispoziţii a preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, deputaţii sunt obligaţi să stea în carantină până în momentul în care toate testele deputaţilor vor ieşi negative.

 

Comentarii