Ştiri

Sursa imaginii: Facebook// Pavel Filip

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

14 Mai 2019 / 19:41

Mesajul Moldovei la Bruxelles la zece ani de la Parteneriatul Estic

Apropierea de Uniunea Europeană şi cooperarea în ultimii zece ani în cadrul Parteneriatului Estic a adus mai multe beneficii Republicii Moldova: mai multe domenii au fost reformate, dar unele sunt mai rezistente în faţa schimbărilor. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip, în cadrul unei conferinţe, desfăşurată la Bruxelles, la care au luat parte şi alţi prim-miniştri şi miniştri de Externe ai ţărilor partenere, dar şi oficiali europeni. La rândul său, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini susţine că Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe necesităţile şi aspiraţiile cetăţenilor din estul Europei, relatează Mesager.

„Rezultatele sunt vizibile, peste 2/3 din cetăţenii Republicii Moldova au beneficiat de regimul liberalizat de vize şi poate şi mai important este că exporturile atunci când vorbim de economie, au depăşit nivelul de 2/3, exporturi care sunt orientate pe piaţa UE. Avem încă foarte mult de lucru, trebuie să implementăm angajamentele în sfera bunei guvernări, armonizarea legislativă. Unele domenii trebuie să recunoaştem că se reformează uşor, altele sunt mult mai rezistente. Este un lucru care are nevoie de timp dar noi suntem determinaţi”, a declarat premierul Pavel Filip.

Premierul Filip a venit cu 5 propuneri care, în viziunea lui ar face Parteneriatul Estic mai atractiv. Printre acestea avansarea de la cooperarea cu UE la coeziune, servicii mai bune de care să beneficiere cetăţenii din ţările partenere, susţinere pe filiera economică astfel încât să ajute ţările să reziste şocurilor externe, cooperare prioritară pe securitate şi identificarea noilor oportunităţi de cooperare şi integrare.

„Ne dorim să vedem o perspectivă care ne este oferită pentru apropierea faţă de UE. Sunt convins că schimbările şi transformările din ţările parteneriatului Estic merită o nouă decizie şi politică vizionară de apropiere din partea UE”, a mai spus Pavel Filip.   

Oficialii europeni au apreciat rezultatele obţinute în cooperarea cu fiecare ţară partener dar au încurajat să continue să depună eforturi.

„În ultimii cinci ani ai Parteneriatului Estic cred că am reuşit să demonstrăm că proiectul nu are nimic cu geopolitica, cu sferele de influenţă, nu aşa gândeşte UE, este despre oameni şi cooperare. Am reuşit să avansăm pe reforme, condiţiile de trai, deschiderea, inclusiv dialogul şi cooperarea între statele partenere. Pentru viitor cred că este necesar să păstrăm atenţia pe necesităţi, aspiraţii, vise, aşteptările populaţiei în special în estul continentului, care are aşteptări mari inclusiv pe onestitatea în viaţa publică, transparenţă, participare civică”, a spus înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

„Cu cele trei ţări cu care avem semnate Acorduri de Liber Schimb ne-am concentrat pe cum putem facilita implementarea diferitor reforme, să învăţăm unii de la alţii, vom avea o nouă reuniune la Kiev Luni la care vom discuta cum putem stimula schimburile intra-regionale pe reformele care sunt în curs. Sunt multe de făcut, dar sunt şi progrese bune”, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

Parteneriatul Estic întruneşte şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Republica Moldova,  Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Georgia. Cu trei din ele: Moldova, Georgia şi Ucraina, UE are semnate Acorduri de Asociere.

Comentarii