Ştiri

Sursa imaginii: moldova.europalibera.org

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

07 Dec. 2019 / 11:50

Miniştrii de externe OSCE: „5+2” este mecanismul unic de dialog pentru reglementarea conflictului transnistrean

Miniştrii de externe din 57 de state membre ale OSCE au reconfirmat vineri, 6 decembrie, importanţa procesului de negocieri în formatul „5+2” ca mecanism unic de dialog pentru reglementarea conflictului transnistrean, scrie europaliberă.org.

Într-o declaraţie privind reglementarea transnistreană, adoptată la finalul Consiliului ministerial al OSCE de la Bratislava, este reconfirmat sprijinul pentru „eforturile întreprinse în vederea identificării unei soluţii cuprinzătoare, paşnice şi durabile pentru conflictul transnistrean cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional, cu acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană”.

Declaraţia a salutat şi paşii întreprinşi în acest an în vederea facilitării călătoriilor persoanelor oficiale, anunţă Biroul de reintegrare de la Chişinău.

Miniştrii de externe încurajează de asemenea părţile să continue măsurile de întărire a încrederii, prin Declaraţia cu privire la procesul de negocieri in formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană.

„Adoptarea declaraţiei este un succes al eforturilor conjugate a echipei de negociatori din partea Guvernului Republicii Moldova, a declarat vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, citat de comunicat. Am reuşit să echilibrăm poziţiile şi astfel să creăm o conjunctură favorabilă continuării şi diversificării subiectelor de pe agenda de negocieri”.

La Bratislava Chişinăul a cerut, într-un discurs ţinut de ministrul de externe Aureliu Ciocoi, „retragerea trupelor şi muniţiilor străine” de pe teritoriul său.

Un mesaj a fost transmis Chişinăului la Bratislava de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care a criticat debarcarea de către Partidul Socialiştilor a guvernului precedent condus de Maia Sandu şi a spus că Bucureştiul îşi va reorienta asistenţa financiară pe care o acorda Republicii Moldova.

Preşedinţia OSCE va fi preluată din 1 ianuarie 2020 de Albania.

Comentarii