Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

10 Iul. 2020 / 17:40

Mişcarea Politică Unirea a pichetat clădirea Ambasadei Rusiei

Cer Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) ca ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, să fie declarat persona non grata. Reprezentanţii Mişcării Politice Unirea au pichetat astăzi Ambasada Rusiei, fiind nemulţumiţi de declaraţiile diplomatului, care susţine într-un interviu pentru Agenţia TASS că în prezent nu sunt create condiţii pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul ţării noastre, iar în 1992 a avut loc un război fratricid, pe care Rusia a ajutat să-l oprească. În replică, MAEIE spune că pledează pentru retragerea militarilor străini, însă consideră că s-a creat o confuzie în jurul declaraţiilor diplomatului, relatează Mesager.

„Au trecut de atunci 21 de ani, un document international prin care Federaţia Rusă şi-a asumat obligaţia să îşi retragă armata, muniţiile, respectiv, arsenalul militar de pe teritoriul Republicii Moldova din regiunea transnistreană. Au trecut 21 de ani, dar nu au făcut-o şi chipurile au nevoie şi de baghetă magică pentru asta”, susţine liderul Partidului Liberal, Doron Chirtoacă.

„Ambasadorul Federaţiei Ruse nu este un simplu ambasador, ci este reprezentantul Guvernului Federaţiei Ruse şi face declaraţii în numele Guvernului şi în numele statului, face declaraţii calculate şi declaraţii asumate”, a spus liderul Uniunii Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu.

Niciun reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse nu a ieşit să discute cu manifestanţii şi nici nu a fost emis vreun comunicat de presă în acest sens. Contactat de Moldova 1, ambasadorul cu misiuni speciale Andrei Popov nu a răspuns la telefon pentru a comenta declaraţia diplomatului, însă a declarat anterior pentru un post de televiune că MAEIE pledează în continuare pentru retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.

„Remarcăm, şi o facem cu regret, că în declaraţiile ambasadorului rus sunt confundate deliberat cele două elemente ale prezenţei militarilor ruşi pe teritoriul Republicii Moldova. Pe de o parte, stocul de muniţii şi grupul operativ al armatei ruse şi, pe de altă parte, contingentul de pacificatori. Evident că sunt două lucruri diferite şi, prin urmare, atunci când autorităţile Republicii Moldova pledează pentru retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse, o fac în conformitate cu angajamentele internaţionale”, a declarat oficialul.

Recent, într-un interviu pentru agenţia rusă TASS, ambasadorul Oleg Vasneţov a declarat că „Rusia nu impune Republicii Moldova un vector de dezvoltare externă, dar îşi va proteja întotdeauna interesele. Totodată, diplomatul spune că până în prezent nu au fost create condiţii pentru retragerea frupului operaţional al forţelor ruse din regiunea transnistreană”.

Comentarii